Za podelu turističkih vaučera u narednoj godini Vlada Srbije odvojila je 400 miliona dinara. Pojedinačna vrednost vaučera iznosi 5.000 dinara, što je dovoljno za 80.000 turista. Ipak, nije isključeno da resorno Ministarstvo trgovine i turizma, tokom godine poveća budžet, piše Blic.

– U poslednje četiri godine na odmor uz vaučere išlo je više od 250.000 ljudi. Efekat od podelembio je ogroman, a svake godine smo beležili rast broja dolazaka i noćenja domaćih turista, kao i povećano prosečno vreme njihovog boravka na destinacijama. Zbog toga smo pojedinih godina povećavali budžet i broj vaučera u odnosu na planirani. Tako smo prošle godine planirali da podelimo 80.000 vaučera, a na kraju smo podelili 100.000. Nije isključeno da takvu praksu ponovimo i u 2019. godini – kaže sagovornik ovog lista

Turistima je uz vaučere trenutno na raspolaganju oko 1.200 ugostiteljskih objekata za smeštaj, što je duplo više nego lane, kada su mogli da biraju između 664 objekta. Najviše ugostitelja se prijavilo iz Sokobanje (oko 400), zatim iz Vrnjačke Banje (više od 150), Zlatibora, Ribarske Banje, Gornje Trepče… U ponudi je najviše soba i apartmana u vilama, dok oko 50 ugostitelja nudi i hotele.

Subvencionisani odmor država je prvi put omogućila 2015. Iskustva pokazuju da su vaučere najviše uzimali ljudi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Zrenjanina i Leskovca. Najčešći korisnici, 53% jesu penzioneri koji su na odmor često vodili i decu. Slede zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara (35%) i nezaposlena lica (11%). Njihove omiljene destinacije su banje, a najtraženije u Sokobanja i Prolom Banja. Veliko interesovanje vlada i za Lukovsku i Vrnjačku Banju. Od domaćih planina najpopularnije su Zlatibor, Tara i Divčibare.

U Ministarstvu turizma kažu da su za srpski sistem vaučera čule mnoge zemlje.

– Na brojnim skupovima Svetske turističke organizacije, predstavnici Ekvadora, Argentine, Paragvaja, Egipta i mnogih drugih zemalja interesovale su se za naš sistem vaučera – kažu u Ministarstvu.

ekapija.com/Blic

Možda Vam se svidi i