XVI Međunarodni festival gudača – Stringfest: Od do 12. maja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Sremska Mitrovica će od 10. do 12. maja 2024. godine ugostiti XVI Međunarodni festival gudača – Stringfest, organizovan u saradnji Muzičke škole „Petar Krančević“ i Umetničkog udruženja Krančević. Ovaj festival predstavlja važan događaj koji podržava mlade talente u njihovom umetničkom razvoju, te doprinosi kulturnom i umetničkom životu lokalne zajednice.

Ove godine, na festivalu će učestvovati 150 učesnika svih uzrasta – od najmlađih do studenata muzičkih akademija i visokih škola, uz podršku više od 180 profesora i klavirskih saradnika. Takmičenje će obuhvatiti discipline violine, viole, violončela, kontrabasa i kamernu muziku, a kandidati dolaze iz različitih zemalja regiona – Mađarske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i naravno, Srbije.

Osim takmičarskog dela, festival će imati bogat koncertni program koji će biti otvoren za javnost. Koncert otvaranja festivala će se održati u petak, 10. maja u 20 časova u Muzeju Srema, dok će se u subotu, 11. maja u 20 časova, održati koncert Hora Umjetničke škole „Vlado Milošević“ iz Banja Luke u holu Medicinske škole „Draginja Nikšić“. Finalni koncert laureata XVI Festivala gudača i svečano uručivanje nagrada biće održan u nedelju, 12. maja u 19 časova u Galeriji „Lazar Vozarević“.

Ovaj festival ne samo da predstavlja priliku za takmičenje i ocenjivanje talenata, već i za razmenu iskustava, međukulturnu saradnju i promociju umetnosti. Kroz svoje aktivnosti, Muzička škola „Petar Krančević“ i Umetničko udruženje Krančević nastoje da podstaknu razvoj muzičkog obrazovanja i umetničke kulture među mladima, te da doprinesu bogatstvu kulturnog života Sremske Mitrovice i šireg regiona.

Direktor Festivala i Muzičke škole je profesor Bojan Jovanović, a predsednica Umetničkog udruženja Krančević profesorka Mirjana Ševčuk. Izvršna direktorka Festivala gudača je profesorka Milda Kuzminac.

Možda Vam se svidi i