Vučić: Do kraja januara povećanje penzija od 18 odsto, minimalac će biti znatno veći

Od strane Ozon
0 komentar

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će najkasnije u 1. januara povećanje penzija biti ne manje od 17 do 18 odsto.

Vučić je najavio dobre vesti za građane. Precizirao je da to neće biti jednokratna davanja i da će povećanje biti u dva navrata – jedno ove godine, u oktobru, novembru ili decembru, a drugo od 1. januara.


Sutra kreću razgovori sa MMFom. Imamo pravo na vanredna povećavanja penzija, 10 do 10,5% možemo da pratimo usaglašavanje plate, uspeli smo da spustimo udeo penzija na 9.1, 9.2 posto bruto domaćeg proizvoda. Jedno povećanje penzija biće već ove godine, da li možemo oktobar, novembar il i decembar, ali novembar i decembar svakako, ne govorimo o jednokratnim davanjima već o stalnom povećanju penzija, a drugo povećanje ide od prvog januara, ukupno povećanje neće biti manje od 17 do 18%, rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je na otvaranju dela obilaznice oko Beograda, rekao da je država u prethodnom periodu štedela i da se nije razbacivala parama pred izbore.

Penzioneri će imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko decenija, suštinski i realno. Iz dva navrata – jedno do kraja godine, novembar ili decembar, a drugo od 1. januara“, kazao je Vučić i precizirao da će ukupno povećanje penzija iznositi 18,2 odsto, „kao nam MMF u potpunosti odobri“.

Mi smo napravili sve svoje računice i obezbedili pare, dodao je predsednik.

Vučić je najavio i da će minimalna zarada biti povećana za 12, 13, a možda i 14 odsto, ali tako da ne optereti poslodavce i ne ugrozi dolazak stranih investitora.

Naime, taj teret će na sebe preuzeti država koja će za to godišnje izdvajati 300 miliona, objasnio je Vučić.

Predsednik je izrazio očekivanje da će prosečna plata u martu 2023. godine iznositi više od 710 evra, a najavio je i „dvocifreno povećanje plata u javnom sektoru“.

Možda Vam se svidi i