Promovisan časopis „Sunčani sat” u Muzeju Srema

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru Novembarskih svečanosti promovisan je Časopis za kulturu, umetnost i nauku „Sunčani sat” u Muzeju Srema, u organizaciji izdavača, Ustanove za negovanje kulture „Srem”. Časopis neguje istoriju i promoviše kulturu zahvaljujući dugogodišnjoj podršci lokalne samouprave.

Miroslava Ilijić direktorica Ustanove za negovanje kulture „Srem” rekla je u ime izdavača za novinare: „U okviru izdavačke delatnosti od velikog značaja nam je ovaj Časopis. Osnovan je 1992. godine, štampamo ga jednom godišnje, neguje istorijsku baštinu, Sremske Mitrovice i Srema, tema je ljudsko stvaralaštvo, znamenite ličnosti, važni istorijski događaji, kultura, umetnost, nauka, jednom rečju život, a to je večna tema i nepresušni izvor inspiracije za autore tekstova. Promocija je osmišljena u znaku 80 godina sećanja na stradalo stanovništvo, njih 7950 i mislim da na ovaj način treba da ih sačuvamo od zaborava.”

„Pretežno istorijske teme zastupljene su u ovom broju Časopisa „Sunčani sat”, a dominiraju tekstovi o nekoliko znamenitih ličnosti Sremske Mitrovice. Istražujući ratne godine, kao i period između dva svetska rata, čini se da su autori pošli od Andrićeve sentence: „Ništa ljude ne vezuje tako kao zajednički i srećno preživljena nesreća“. Ovaj citat iz romana „Na Drini ćuprija“ čuven još iz odlomka objavljenog u „Politici“ daleke 1945. godine i danas provocira na stvaranje i podstiče na istraživačko delanje. Tako je ovaj broj posvećen ličnostima ali i svemu onome što čini naš neobičan grad simbolom istorije, umetnosti i slobode. Časopis ima vernu čitalačku publiku, što ga čini živim. Prateći savremene potrebe društva, radovi su kategorisani u Matici srpskoj po standardima priznatim u zemlјi i inostranstvu, sa želјom da, ne samo časopis, nego i pojedini tekstovi budu vidljiviji stručnoj i naučnoj javnosti. Istraživački rad nije jednostavan presek duhovne situacije, već živ, kreativan i provokativan proces, te mnogi ovi radovi bivaju prošireni u obimnije celine kao što su knjige. U tim radovima prizivaju se praotačke časti, oživljavaju senke zaboravljenih predaka, lica koja nas posmatraju iz jednog, ipak nezaboravljenog vremena,” rekla je Sladjana Milenković.

Politikolog Stevo Lapčević od ovog broja je i član Uredništva. Kako kaže: „Nastojao sam da osvetlim ličnost Jovana Udickog, učitelja, prosvetnog nadzornika, nacionalnog radnika, sokolskog prosvetara, esejiste, pesnika i etičara. Rad je nastao na osnovu zaostavštine, rukopisa i proučavanja dela Udickog. Iščitavamo autorov odnos prema tradiciji, pun poštovanja, koji doprinosi našem saznanju i stvaranju stavova. Drugi rad je o dr Lazaru Rašoviću, predsedniku Opštine Sremska Mitrovica polovinom tridesetih godina prošlog veka, a dat je i njegov predgovor sopstvenoj zbirci poezije „Na zahodu – pabirci sa životnog puta”, gde objašanjava svoje poglede na život, filozofske i političke stavove, to je svojeversni životopis, biografija, iz koje saznajemo puno o njegovoj karijeri i stremljenjima. Mnogo je vode proteklo od kad sam dao ove tekstove za časopis, tako da su u međuvremenu objavljene i knjige sa novim izvorima i proširenim istraživanjima o ove dve ličnosti.”

Promocija Časopisa za nauku, umetnost i kulturu „Sunčani sat” upotpunjena je nastupom Hora „Polifonika” pod upravom Jovanke Ivanić. 

Možda Vam se svidi i