Preživeti januar

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Po pravilu januar je mesec kada se najmanje radi zbog praznika, a nekako i najviše potroši upravo iz istog razloga, pa ga mnogi vide kao naduži mesec u godini.

Kada svi praznici prođu, ono što ostane jesu svakako računi, kako oni iz decembra čije plaćanje smo odložili, tako i ovi novi, januarski.

Većina građana Sremske Mitrovice već je počela da sračunava račune, ali ima i onih koji će za to sačekati da prođe Pravoslavna nova godina i slava Sveti Jovan.

Pored računa za struju, vodu, komunalije i sve druge dažbine koje plaćamo na mesečnom nivou, u januaru se ljudi dodatno istroše za proslave praznika, kako za poklone, garderobu, razne rezervacije u restoranima, klubovima, kafićima u kojima su organizovane proslave praznika, tako i za gozbe koje su spremali u svojim kućama.

Onima koji slave Svetog Stefana ili Jovandanj januar je još teži za izgurati, odnosno oni osećaju dodatan i to ne mali udar po džepu.

U odnosu na prošle godine manje, prema rečima naših sugrađana manje se trošilo, ali i to je za mnoge ipak bilo previše.

„Novu godinu sam dočekala sa prijateljima kod kuće, pravili smo malu žurku, prikupili smo nešto novca, kupili piće i pravili pice, tako da sam bar što se tiče proslave novogodišnje noći jeftinije prošla. Zato sam za Badnje veče potrošila mnogo više, od rezervacije stola koju sam platila u jednom klubu, pa do nove haljine koju sam kupila, ipak nisam mogla da, a da ne ponovim sebe“, rekla je Milica.

„Muž i ja smo već „matori“, mi godinama Novu godinu dočekujemo kod kuće, ali zato naših dvoje dece potroše, pa i više od polovine moje plate. Po 30 evra za rezervacije, pa nova košulja i pantalone za sina, haljina za ćerku, sreća pa nismo morali i cipele da im kupujemo, jer to bi onda stvarno bilo i previše za naš budžet, i ovako moramo malo da se stisnemo do sledeće plate“, rekla je Marijana iz Sremske Mitrovice.

Za doček Srpske nove godine, osim mlađe populacije kojima je to još jedan izgovor za izlazak sredinom nedelje, Mitrovčani nemaju većih planova, jer kako kažu bez para nema puno ni mogućnosti, a ni volje.

Oni koji su imali više novčanih sredstava ili samokontrole januar će lakše podneti, dok oni koji nemaju ni jedno od ta dva, do februara moraće malo da stegnu kaiš.

Možda Vam se svidi i