Sa koliko godina je dete spremno da dobije mobilni telefon?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Sve veći broj roditelja u poslednjih nekoliko godina ima nedoumice u vezi kupovine mobilnog telefona svom maloletnom detetu i dok ga neki vide kao jedan vid sigurnosti, ima i onih drugih koji ga gledaju kao na pomodarstvo.

Koje je pravo doba za prvi mobilni telefon?

Prema psiholozima detetu pre navršenih12 godina ne bi trebalo da kupujete mobilni telefon, pa čak i tada pre kupovine savetuju da sa svojim detetom razgovarate i da vam navedu razloge zbog kojih žele mobilni telefon. Tako ćete najbolje imati uvid u razmišljanje deteta i saznati šta mobilni telefon predstavlja za njega.

Roditelji najčešće mobilni telefon gledaju kao jednu dodatnu sitnicu koju mogu da urade kako bi njihovo dete bilo sigurnije. Ukoliko se dešava da dete samo čeka autobus na nekoj usamljenoj stanici, ako trenira neki sport i ima pauze između nastave i treninga, ako se događa da njegovi drugovi krenu bez njega kući, izgubilo se, ne oseća se dobro, povredilo se i niz različitih situacija u kojima se dete može dobro je da dete poseduje mobilni telefon.

Međutim kako svi noviji telefoni imaju omogućen lak pristup internet, koji roditelji najčešće ne mogu da konrolišu, javljaju se i različite opasnosti, pre svega pod opasnostima ovde se misli na razne sadržaje koji su deci lako dostupni. Novije aplikacije koje prate položaj i lokaciju mobilnog telefona takođe mogu da se pokažu vrlo korisnim u određenim situacijama, međutim ukoliko je dete korisnik nekih društvenih mreža, koje često prate i lokacije svojih korisnika, a koje su onda dostupne svima, dete može postati cilj raznih “predatora”. Dete treba upozoriti da postoje i virtuelne siledžije i da nikako ne otkrivaju svoje lične podatke nepoznatim ljudima koje upoznaju preko interneta.

Pri kupovini mobilnog telefona detetu treba obratiti pažnju i koji model i koliko moderan telefon ćete odabrati, jer ukoliko je model telefona stariji to može biti uzrok zadirkivanja deteta od strane svojih vršnjaka, a ukoliko je telefon skup dete zbog njega može postati meta lopova.

Najbolje je, kako savetuju psiholozi da detetu date svoj ili kupite mu sopstveni telefon, ali da mu za početak ograničite upotrebu, kao na primer dag a nosi sa sobom samo kada nekuda ide samo. Na taj način će učiti njime da se služi u prave svrhe i sticaće odgovornost.

Svaki roditelj pre kupovine ovog mobilnog telefona treba dobro da izvaga sve prednosti i mane pre nego što ga da svom detetu u ruke, jer koliko ima prednosti, toliko ima i mana.

Možda Vam se svidi i