Najavljen “Srem Folk Fest” – Manifestacija napunila 18. rodjendan

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest” tradicionalno okuplja velik broj učesnika iz celog sveta i još veći broj posetilaca pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, u organizaciji Centra za kulturu „Sirmijumart” i u skladu sa najvišim svetskim standardima Međunarodne federacije folklornih festivala CIOFF. Biće održan u avgustu na otvorenoj sceni u ambijentu rimskih iskopina Žitnog trga.

Kako je najavio Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i direktor Festivala, na XVIII „Srem Folk Festu” nastupa preko 700 izvođača, prestavljenih u 20 folklornih sastava iz 11 zemalja sveta. Među njima ima i onih koji su prvi put gosti u našem gradu, u pitanju je Alžir. Bosna i Hercegovina, Bugarska, Egipat, Grčka, Hrvatska, Meksiko, Poljska, Rumunija, Slovenija, Srbija. Pored toga na festivalu nastupaju i tri ansambla nacionalnih manjina, a to su ansambli iz Sremske Mitrovice, Hrvatski kulturni centar „Srijem”, Ukrajinsko kulturno-umetničko društvo „Kolomejka” i Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Srem”.

„Specijalni ovogodišnji gost je Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac” iz Gračanice, profesionalni ansambl koji je u najtežim momentima bio, a i ostaće uz svoj narod i deliti njegovu sudbinu. Pored njih Srbiju će predstavljati i domaćin FA „Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice. U organizaciju je, pored pomenutih, uključena i Turistička organizacija Grada. Generalni sponzori su naše mitrovačke kompanije Roloplast Mošić i Aksioma plus koje su godinama uz nas. Posle Festivala, veče 15. avgusta rezervisano je za nastup tamburaških sastava,”  dodao je Samardžić.

Dragan Đorđević umetnički direktor Festivala i predsednik Nacionalne sekcije CIOFF-a za Srbiju rekao je: „Naš festival doživeo je punoletstvo, organizujemo ga već 18 godina, ove godine dolaze nam ansambli sa tri kontinenta, iz Evrope, Afrike i iz Južne Amerike. Nastupaće Meksiko, učestvovaće Alžir i Egipat sa afričkog kontinenta, a ostale zemlje su iz Evrope. Novina je gostovanje našeg profesionalnog ansambla „Venac” iz Gračanice, sa Kosova i Metohije, Srbija ima dva profesionalna ansambla, „Kolo” i „Venac”, tako da će naša publika moći da uživa na njihovom celovečernjem koncertu 12. avgusta. Otvaranje je 11. avgusta kao i svake godine, tome prethodi defile kroz naš grad od SDK-a, do Žitnog trga, zatim sledi ceremonija svečanog otvaranja. Srem Folk Fest se i ove godine odigrava u saradnji sa Bečej Folk Festom i sa Obrenovcem, tako da će neki ansambl biti smešteni i kod njih. Kao prateći program biće otvorena izložba nekadašnje obuće, od 19. veka, svih folklornih regija u Srbiji, koju je pripremila Omladinska sekcija CIOFF-a. U slučaju lošeg vremena i kiše neće biti festivalskih programa te večeri.

Uložen je velik trud u pripreme koje traju mesecima, pa bih želeo da se zahvalim Domu učenika koji nam je izašao u susret u vezi smeštaja i Kazneno-popravnom zavodu koji nam je takođe izašao u susret jer osuđena lica nose jako veliki teret prilikom cele te tehničke organizacije. Svi poslovi traju pre i još neko vreme posle Festivala, pa imamo potrebu i za dodatnom radnom snagom, za mnoštvom ljudi koji učestvujuu poslovima  od nameštanja bine, preko montiranja razglasa, što je jedna velika organizacija koja se na kraju vidi u finalu, kad počne Festival, kada folklorni ansambli izađu na binu. Da pohvalim sve zaposlene u Sirmijumartu” i da im se zahvalim na angažovanju,” izjavio je Zoltan Hegediš, direktor Centra za kulturu Sirmijumart.

Možda Vam se svidi i