Mitrovica ne zaboravlja! Godišnjica oslobađanja Sremske Mitrovice

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je obeležena 78. godišnjica oslobađanja Sremske Mitrovice od okupacije ustaša i nacista, a venci su tradicionalno položeni na Spomeniku oslobođenja u Drugom svetskom ratu, u Sremskoj Mitrovici.

Glavna ceremonija, povodom 79. godišnjice oslobođenja Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu održana je kraj Spomenika oslobodiocima grada, koji je otkriven 1. novembra 1945. godine, tačno godinu dana nakon oslobođenja grada.

Polaganje venaca na grobnicu Oslobodilaca 1914 godind

Svečanom polaganju venaca i cveća na spomen obeležje u Sremskoj Mitrovici prisustvovali su brojni posetioci, prijatelji i poštovaoci narodnooslobodilačke antifašističke borbe iz slobodarskog Srema. Predstavnici Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i predstavnici grada koji su položili vence, istakli su hrabrost boraca pri oslobođenju grada i podsetili na ogromne žrtve tokom četvorogodišnje okupacije nacista.

Polaganje venaca na Spomen kosturnici palim vojnicima tokom Prvog svetskog rata

Nakon pozdravnih govora i sećanja na dane narodnooslobodilačke borbe, nastavljeno je druženje boraca, građana i omladine.

Prema istorijskim činjenicama grad Sremsku Mitrovicu su 1. novembra 1944. godine, posle teških petodnevnih borbi s ostacima Vermahta (nemačke vojske), oslobodile jedinice 16. vojvođanske udarne divizije u sadejstvu sa motorizovanim jedinicama sovjetske Crvene armije.

Možda Vam se svidi i