RGZ objavio indeks cena stanova

Od strane Ozon
0 komentar

Republički geodetski zavod predstavio je indeks cena stanova za Republiku Srbiju i po prvi put omogućio građanima i privredi besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke na osnovu kojih mogu da prate kretanja na tržištu nepokretnosti.

Uspešno rešavanje stambenog pitanja jedna je od najvažnijih životnih i najvećih finansijskih odluka za većinu domaćinstava. U Srbiji, kao i u zemljama Jugoistočne Evrope, ulaganje u nekretnine tradicionalno predstavlja jedan od najzastupljenih oblika dugoročne štednje. Tržište nepokretnosti je neizostavan oslonac svakog uspešnog bankarskog sistema, ne samo zbog građana koji uzimaju stambene kredite, već i zbog privrednika i preduzetnika koji nepokretnosti koriste kao pokriće za obezbeđivanje kredita neophodnih za rast njihovog poslovanja.

Višegodišnji proces reforme, modernizacije i digitalizacije Republičkog geodetskog zavoda Srbije, koji se sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“, omogućio je implementaciju savremenih tehničkih i metodoloških rešenja za kredibilno praćenje trendova na tržištu nepokretnosti u skladu sa najboljom svetskom praksom.

Indeks cena stanova za Republiku Srbiju razvijen je u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i na osnovu modela za masovnu procenu stanova koji pored cena iz kupoprodajnih ugovora uzima u obzir i različite karakteristike nepokretnosti iz relevantnih izvora – Registra cena nepokretnosti, Katastra nepokretnosti, Registra stambenih zajednica, Geosrbije i poreske administracije.

Praćenje kretanja cena i prometa nepokretnosti je veoma važno za uspešno vođenje ekonomskih politika i razvoj društva. Sa privrednog stanovišta, građevinarstvo, kao nosilac privrednog razvoja je najdirektnije povezano sa tržištem nekretnina.

Precizno i kredibilno praćenje trendova na tržištu nepokretnosti je neophodno kako bi svi društveni i privredni segmenti mogli da što efikasnije funkcionišu i kako bi kreatori ekonomskih politika mogli da prate i pravovremeno reaguju na potencijalne rizike.

Indeks cena stanova za Republiku Srbiju u trećem tromesečju 2022. iznosi 138,08 i prikazuje oštar rast cena stanova koji traje već celu godinu. Po rastu cena prednjače regioni Vojvodina i grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko tromesečja najsnažniji rast cena u regionu južne i istočne Srbije.

Broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji je za 5,6% u odnosu na isti period 2021. što ukazuje na „smirivanje“ tržišta. S obzirom da cene i dalje snažno rastu ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova i dalje je u porastu i to za 12% u poređenju sa trećim tromesečjem 2021. Ovakva slika predstavlja osetno usporavanje rasta tržišta s obzirom da je ukupna vrednost kupoprodaja stanova u prethodnom tromesečju bila veća za čak 26,1% u poređenju s istim periodom prethodne godine. Ovakvom trendu doprinosi međugodišnji pad broja kupoprodaja stanova finansiranih bankarskim kreditima.

U prethodnom periodu, u međunarodnim poređenjima, indeks cena stanova u Srbiji imao je rastući trend kao i veliki broj zemalja.

Možda Vam se svidi i