Deponija: Meštani dobili rešenje za odlaganje otpada

Od strane Ozon
0 komentar

Po uzoru na isti princip rada u selu Laćarak, u ataru Martinaca se sada nalazi četiri kontejnera za odlaganje animalnog otpada.

– Cilj svega što činimo je zaštita zdravlja i životne sredine naših građana. Ovo spremište urađeno je slično kao u Laćarku gde je problem rešen. Izbetonirano je 200 kvadratnih metara na ovom mestu, gde su postavljeni kontejneri, prostor je ograđen zaštitnom žicom, koja sprečava iznošenje uginulih životinja, od strane drugih životinja, rekao je Dražen Riđošić v. d. načelnika Gradske uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu i zaštitu životne sredine.

– Pronašli smo lokaciju koja nam odgovara, zato što je udaljena dva kilometra od sela. Zahvaljujemo se lokalnoj samoupravi na razumevanju za naš veliki problem. Mi imamo prednost što imamo i zajedničkog seoskog higijeničara, čije su usluge za meštane besplatne. On je zadužen i za ovu parcelu o kojoj će voditi računa, izjavio je potpredsednik saveta Mesne zajednice Martinci, Darko Gavrilović

Put koji vodi do lokacije za prihvat animalnog otpada će biti uređen, prema najavama mesnih zajednica.

Animalni otpad se prikuplja svakog drugog dana od kuće do kuće u Martincima i Kuzminu, a sa time da bi trebalo svi meštani da se pridržavaju adekvatnog odlaganja animalnog otpada, složio se i Stevan Savčić, član saveta MZ Kuzmin.


Grad Sremska Mitrovica je izradio registar zagađivača animalnim otpadom čiji najvažniji deo čini moderna aplikacija za pametne telefone, gde vlasnici stoke automatski obaveštavaju nadležne organe o uginućima i na taj način mogu da dokažu da su bezbedno zbrinuli svoj animalni otpad. Aplikacija je u razvojnoj fazi i primenu će naći najpre u mestima gde su uređene i gde se uređuju deponije animalnog otpada – Laćarak, Kuzmin, Martinci, sa perspektivom primene u svim mitrovačkim selima. Mitrovica na ovaj način postaje jedan od lidera u zbrinjavanju otpada, jer uz prvo u Srbiji reciklažno dvorište, uz podelu plavih kanti za separaciju reciklabilnog komunalnog otpada i uz višegodišnje zbrinjavanje pesticidnog otpada, sada nastoji da na adekvatan način upravlja i animalnim otpadom.

Ovo inovativno rešenje je nagrađeno kao jedno od osam najinovativnijih sredstava za prikupljanje podataka. Nagrada LIDER U INOVACIJAMA uručena je predstavnicima mitrovačke Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine i projektnom timu koji predvodi Dušan Filimonović.
Sremska Mitrovica je među šest nagrađenih lokalnih samouprava, a sve nagrađene inovacije realizovane su u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, koji je u proteklih pet godina, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sproveo UNDP, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Možda Vam se svidi i