Krompir u Srbiji za godinu dana poskupeo skoro 119 odsto

Od strane Ozon
0 komentar

Gotovo 119 odsto skuplji je bio krompir u Srbiji januara ove nego istog meseca prošle godine, povrće je poskupelo 46,6, a pšenica 34,4 odsto.

Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u Srbiji u januaru ove godine, u odnosu na isti mesec prošle, povećane su za 18,3 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku, koje prenosi Beta pozivajući se na Danas.

Najviše su poskupela žita za 24,7 odsto, industrijsko bilje 24,6 odsto, kao i stoka i živina 22,6 odsto.

Voće je jeftinije za nepunih 28 odsto i to je jedini proizvod u oblasti poljoprivrede i ribarstva koji je u ovom periodu pojeftinio.

U odnosu na mesec pre, te cene su veće za 0,5 odsto, a ako se pogleda cela godina, cene su tokom 2021. u odnosu na godinu ranije veće za 20,8 odsto.

U tom periodu najveći rast cena zabeležen je kod voća koje je poskupelo 50,3 odsto, industrijsko bilje je bilo skuplje za 46,1 odsto, a žita za 26,8 odsto.

Jedine dve kategorije koje su pojeftinile ako se posmatra prošla na pretprošlu godinu su svinje koje su pet odsto jeftinije bile tokom 2021. godine, dok su manje od dva odsto pojeftinili proizvodi u ribarstvu.

Izvor: biznis.rs

Možda Vam se svidi i