Streličarski sport: Za neke rekreacija, za neke ozbiljan sport (VIDEO)

Od strane Ozon
0 komentar

Sa sigurnošću ne može da se utvrdi kada su izmišljeni luk i strela ali kako istoričari kažu, pronalazak luka i strele su jedan od najbitnijih momenata u razvoju ljudske civilizacije.
Luk i strela pomogli su čoveku da lakše dođe do hrane, da savlada neprijatelja i da uspostavi kontrolu nad prirodom.
Danas, luk i strela ne gube na važnosti, dokaz su mnogi klubovi streličarstva aktivni u Srbiji.
Jedan od takvih je i klub u Rumi, koji je osnovan iz ljubavi prema ovom sportu.

Streličarsko udruženje u Rumi, osnovao je Petar Borović, pre dva meseca, koji je odlučio da klub osnuje u Rumi jer već dve godine putuje za Novi Sad.

“Dve godine u ovom sportu je malo, pogotovo za ljude koji nisu u tome u potpunosti, ovo je moj izduvni ventil. Krenućemo od sledećeg meseca sa kursevima streličarstva”, rekao je predsednik Streličarskog udruženja Ruma, Petar Borović.
Rumljani, koji vole ovaj sport, ili se tek spremaju da ga zavole, od samog otvaranja, pune novu salu za streličarstvo u Rumi.

Treninzi u novom Streličarskom klubu, koji je otvoren u Sportskom centru, održava treninge tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom u dve grupe, od 18 časova i 19:30 časova.

Streličarstvo mogu da treniraju svi, nema ograničenja u godinama, ili polu. A to potvrdjuje i jedan stariji početnik koji kreće da uči o ovom, kako on kaže prelepom sportu.

Nikola Tomić, građanin Rume rekao je da on voli sportove koji nisu toliko fizički aktivni s obzirom na njegove godine.
“Kako bude odmicalo vreme, uhodaćemo se, mete će nam ići dalje, ovde sam treći put, vremena nalazim I dolaziću. Rekreativno am počeo da se bavim ovim sportom a ako prikažem neke rezultate zašto ne bih otišao na neko takmičenje.”

Trenutno se u ovom klubu okuplja ekipa streličara, koja je spremna za takmičarsku sezonu sledeće godine.Streličarstvo se najviše razvilo u Engleskoj, tamo su luk i strelu doneli Normani između 850 I 950. godine.
Ovaj današnji sport bio je razvijen i u srednjevekovnoj Srbiji, postoje pisani podaci iz perioda vladavine despota Stefana Lazarevica (XIV vek) o održavanju streličarskih turnira na prostoru ispod zidina kalemegdanske tvrđave.
Drvo kao material za stvaranje luka I strele bilo je uzimano izvorno iz prirode, a kako se luk usavršavao bio je obrađivan kamenom, ostrim bakrom, samim tim luk I strela su se menjali po oblicima tadašnjih konstruktora i dizajnera.
Sada se nalazimo u period modernog streličarstva gde je osnovana Međunarodna streličarska federacija (FITA) gde postoji skup pravila i disciplina za takmičenje u streličarstvu koja važe u celom svetu i koja se primenjuju na Olimpijskim igrama.
U zavisnosti od opreme koju streličari koriste, tačnije od vrste luka formirane su tri divizije (ili stila) – recurve (olimpijski luk), compound (složeni luk) i goli luk (bare bow) – koje se međusobno ne takmiče. Na Olimpijskim igrama je dozvoljena isključivo upotreba olimpijskog luka. Muškarci i žene se takmiče posebno. U zavisnosti od starosne dobi postoje kategorije juniora, seniora i veterana.

Možda Vam se svidi i