Od 1. januara u mnoge zemlje EU moći će samo vakcinisani?

Od strane Ozon
0 komentar

Milan Lainović iz „Yute“ rekao je da će od 1. januara 2022. godine sve testove zameniti jedino i isključivo vakcinacija za ulazak u zemlje Evropske unije.

Bez potpune imunizacije od prvog januara u mnoge države Evropske unije neće moći da se putuje, saznanja su Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije „Yuta“.

Potpresednik „Yute“ Miloš Lainović istakao je za „Blic“ da su to za sada samo nezvanične informacije.

-Nedavno sam bio u Beču gde su mi ljudi iz turizma rekli da će od 1. januara 2022. godine moći u zemlje EU moći da uđu samo vakcinisani sa kovid sertifikatom. Kako su mi rekli, neće više važiti PCR test – naglašava Lainović.

Kako kaže, sve ukazuje na to da će ova novina zaživeti već od prvog dana sledeće godine.

– Recimo, PCR testovi u Austriji nisu više besplatni nego se plaćaju kako bi se što više podstakla vakcinacija. Takođe, bio sam u Austriji i Slovačkoj i nisam mogao da ušem ni u jedan kafić, restoran ili tržni centar bez kovid sertifikata – objašnjava Lainović za „Blic“..

Potpresednik „Yute“ podsetio je da za sada nema još univezalnog pravila ulaska u zemlje EU.

– Ni u EU nisu sve države zauzele isti stav, u Mađarsku, Austriju, Hrvatsku, Sloveniju može da se ide sa kineskim vakcinama, ruskim vakcinama, u Nemačku i Italiju ne mogu, u kombinaciji da, ali da su sve tri iste vakcine, ne može – pojasnio je Lainović.

Izvor: blic.rs

Možda Vam se svidi i