Prijava radnika na dan: Šta bi dobili radnici, a šta poslodavci

Od strane Ozon
1 komentar

Аko planirate da angažujete ženu na nekoliko dana da vam čuva dete ili radnika da vam sutra oreže voćnjak, a želite da ih brzo, na klik, elektronski prijavite, nećete moći da ih angažujete duže od 15 dana u toku meseca, ili najviše 120 dana godišnje, predviđeno je Nacrtom zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima koji je danas predstavio NALED.

U slučaju angažovanja radnika u građevinarstvu i turizmu preko pojednostavljenog sistema elektronske prijave, taj rok je skraćen i iznosi 90 dana godišnje kod jednog poslodavca, predviđeno je nacrtom zakona. 

Podsećamo, NALED smatra da pozitivno iskustvo sa pojednostavljenom elektronskom prijavom sezonaca u poljoprivredi može da posluži kao model za smanjenje sive ekonomije i neformalnog rada u drugim sektorima. Međutim, sindikati i neke organizacije oštro se protive ocenjujući da je ovo način da neke kategorije poslova večno ostanu povremeni poslovi, bez sigurnijeg ugovora o radu. 

Ovim nacrtom, u svim delatnostima tačno su predviđene kaegorije poslova za koje poslodavac može elektronski da prijavi radnike samo za dane angažmana. Taj trošak za poreze i doprinose iznosi oko 355 dinara.

U poljoprivredi, u kojoj se elektronska prijava sezonaca već primenjuje, precizirano je da će prijava na dan biti moguća na poslovima: priprema zemljišta, sadnja, orezivanje, branje, čišćenje, sortiranje, pakovanje.

U kućnim i pomoćnim poslovima možete prijaviti radnika na poslovima: čuvanje dece, starijih lica, čišćenje kuća i zgrada.

U građevinarstvu, poslodavac može preko informacionog sistema na dan da angažuje radnike na poslovima: ograđivanje gradilišta, utovar i istovar, prenošenje materijala, ručni iskop zemlje do 1 metra.

Angažovanje radnika na ovaj način je omogućeno i za posao turističkog vodiča, turističkog pratioca i  hostese. 

U slučaju većeg broja gostiju za svadbe, utakmice i slične događaje, ugostitelj može samo za dane angažmana da prijavi šankere, konobare, kuvare, perače sudova i dostavljače hrane, navodi NALED. 

Poslodavac ne može da angažuje radnike preko sistema više od 180 dana u toku godine. Takođe, sabiraju se dani angažmana preko sistema i PP ugovora. 

U slučaju da otpusti radnika sa Ugovorom o radu, pa ga angažuje preko sistema – predviđen je protok od najmanje tri meseca kako bi se sprečile zloupotrebe. 

Takođe, poslodavci ne mogu da angažuju neograničen broj radnika preko sistema u građevini i turizmu i ugostiteljstvu jer su predviđene kvote. 

Zakon omogućava i angažovanje stranih radnika kojima nije potrebna viza za rad u Srbiji. 

Radnik prijavljen preko ovog sistema ima pravo na ograničeno radno vreme i dnevne i nedeljne odmore, pravo na posebnu zaštitu trudnica, porodilja i maloletnih lica, pravo na bezbednost i zdravlje na radu, pravo na novčanu naknadu, prava iz PIO i osiguranje u slučaju povrede na radu  a zdravstveno se zadržava. 

Dodatno, radno angažovanom se ne obustavlja novčana naknada za slučaj nezaposlenosti,  niti se briše sa evidencije nezaposlenih, niti gubi druga socijalna promanja, što važi u slučaju ugovora o privremeno-povremenim poslovima, navode u NALED-u. To je bio i razlog zašto su radnici dosad odbijali da sklope PP ugovore sa poslodavcem.

U odnosu na prethodni zakon koji se primenjuje u poljoprivredi, novina je obaveza poslodavca da pisanim putem obaveštava radnika o dogovorenim uslovima rada preko informacionog sistema, ističu u NALED-u.

Izvor novaekonomija.rs

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Magarac 05.10.2021. - 8:42 am

U krušedolu gazda ni radnike nije platio.

Komentari su zatvoreni.