Društvene mreže Fejsbuk i Instagram ne rade, u ponedeljak popodne, a hiljade korisnika širom sveta ne može da im pristupi.

Na sajtu koji prati rad društvenih mreža Downdetector.com, objavljeno je da je zabeleženo više od 20.000 incidenata.

Sajt Downdetector prati kvarove sakupljajući izveštaje o statusima korisnika na osnovu žalbi koje oni podnose na tim platformama.

Pad društvenih mreža mogao bi da utiče na veliki broj korisnika, a agencija AFP navela je da su se prvi na probleme požalili korisnici u gusto naseljenim područjima oko Vašingtona u Americi i Pariza u Francuskoj.

„Svesni smo da neki korisnici imaju probleme sa Vocapom u ovom trenutku“, navodi se u poruci na zvaničnom Tviter profilu platforme.

„Radimo na tome da se stvari vrate u normalu i veoma brzo ćemo obavestiti javnost kako napredujemo“, dodaje se u saopštenju.

Korisnici Fejsbuka i Instagrama u Srbiji takođe su prijavili probleme i nemogućnost ulaska na ove platforme.

„Jasno nam je da postoje problemi u korišćenju naših aplikacija i proizvoda. 

Radimo na tome da u najkraćem roku otklonimo sve probleme i izvinjavamo se korisnicima na neprijatnosti“, navodi se u saopštenju Fejsbuka.

Stručnjaci za mreži nagađaju da se možda radi o grešsi sa DNS-om ili sa sistemom za ime domena za Fejsbuk sajtove.

DNS se često upoređuje sa adresarom ili telefonskim imenikom za internet.

On ukazuje intenet pretraživačima na računarski sistem koji opslužuje veb lokaciju koju traže.

Prethodni problemi sa DNS-om ranije ove godine su već dovodili do čestih prekida u radu nekoliko velikih sajtova.

U jednom od tih slučajeva pokazalo se da je do pada platforme došlo kada je jedan korisnik promenio sopstvena podešavanja, izazvavši softversku grešku koja je uticala na veliki broj veb adresa.

Retko se dešava da takvi problemi utiču na tehnološkog giganta kao što je Fejsbuk ili da, ako i dođe do ovakvog incidenta, on ne bude rešen u kratkom roku.

Iako postoji i ta mogućnost, malo je verovatno da je incident posledica hakerskog napada, navodi se u tekstu agencije AFP.

Masovni napad na neke od najpopularnijih svetskih sajtova zahtevao bi koordiniranu akciju moćnih kriminalnih grupa ili veoma inovativne tehnike.

Do prestanka rada Fejsbuka došlo je samo dan pošto je uzbunjivačica iz te kompanije na američkoj televiziji objavila da čelni ljudi znaju kako njihovi proizvodi potpiruju širenje mržnje i imaju loš uticaj na mentalno zdravlje dece.

Korisnici su masovno prijavljivali da ne mogu da otvore ni Fejsbuk, ni Instagram.

Sličan problem prijavilo je i više od 14.000 korisnika aplikacije Vocap.

Reakcije na Tviteru

Problem sa radom nekih društvenih mreža, doveo je do reakcija na drugim platformama, kao što je Tviter.

Čak je i sa zvaničnog naloga ove mreže upućena jedna šaljiva poruka u trenucima kada se konkurencija bori sa problemima.

„Dobar dan, bukvalno svima“, stoji na Tviteru.

Možda Vam se svidi i