Vlada Srbije usvojila je juče Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza, kako bi se poboljšali uslovi obavljanja te vrste saobraćaja, opšta slika i privredni ambijent u Srbiji, kao i delimična unifikacija kroz performanse i boju vozila.

Uredbom je predviđena subvencija u iznosu od 8.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja.

Novo putničko vozilo, za koje je taksi prevoznik u obavezi da pre isplate subvencije uplati iznos od najmanje 15% od kupoprodajne cene vozila, ne može biti jeftinije od 13.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja zahteva, saopštila je Vlada.

Za dobijanje subvencije neophodno je da nov automobil bude potpuno električni, hibridni ili na pogon na komprimovani prirodni gas sa najmanje euro 6 standardom u pogledu emisije izduvnih gasova. 

U cilju smanjenja aero-zagađenja, koje je poslednjih godina imalo visok stepen negativnog uticaja po zdravlje ljudi i stanje životne sredine, Vlada je donela Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon) i u 2022. godini.

Ova uredba je nastavak sprovođenja mera politike Vlade Srbije u oblasti zaštite životne sredine poslednjih godina i za njenu realizaciju je opredeljeno 150 miliona dinara.

Možda Vam se svidi i