Mesto za fabriku novinskog papira?

Od strane Ozon
0 komentar

U svetu je zavladala nestašica starog papira, kao osnovne sirovine za proizvodnju novinskog. Imajući u vidu da i proizvođači ambalažnog koriste 100% stari papir kao sirovinu, a profitabilniji su u odnosu na fabrike koje proizvode novinske i grafičke papire, to je uticalo na smanjenu proizvodnju novinskog papira na svetskom nivou i izazvan je debalans između proizvodnje i potrošnje ove vrste hartije, kaže Milorad Krgović, profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta u penziji, koordinator Centra celuloze, papira, ambalaže i grafike, koji je konsultant Svetske banke i ekspert Ujedinjenih nacija za celulozu i papir i štednju energije u ovoj oblasti.
– U našoj zemlji godišnje se troši oko 60.000 tona novinskog, ilustracionog i sličnih vrsta papira. Svaka zemlja veličine Srbije, morala bi da ima svoju fabriku novinskog (roto) papira. To je strateška stvar. Mi to možemo ponovo da pokrenemo – kaže u intervjuu za Politiku Krgović.
Dodao je da je papirna industrija visoko vredna industrija sa velikim investicijama i zahteva izuzetno visoko znanje. Glavni proizvođač novinskog papira u ovom regionu sada je fabrika papira iz Krškog u Sloveniji.
– Može da se razmišlja u pravcu Matroza iz Sremske Mitrovice, odnosno da li nešto što je preostalo od te fabrike može ponovo da se pokrene. Zatim, u Novom Kneževcu postoji fabrika Lepenka, koja stoji. Najpre treba analizirati ove dve postojeće fabrike, šta se tu može iskoristi, jer je infrastruktura 40% investicije, a 60% je tehnologija.
Kada bismo se odlučili za grinfild investiciju, trebalo bi da napravimo supermodernu fabriku koja bi zadovoljila potrebe Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Bugarske. Ni u jednoj od tih zemalja se ne proizvodi novinski papir, koliko je meni poznato – istakao je Milorad Krgović.
Istakao je i da je u novu, modernu fabriku potrebno uložiti oko 100 mil EUR. Potrebno je osam do deset godina da se vrati uloženo. – Postoji jedan investitor iz Republike Srpske koga zanima fabrika u Novom Kneževcu. On je razmišljao o ulaganju u ambalažni papir, ali ta fabrika može da proizvodi i roto papir. Prema gruboj proceni potrebno je ulaganje od oko 15 do 20 mil EUR da bi se u toj fabrici proizvodilo oko 25.000 tona papira godišnje.

Možda Vam se svidi i