Obezbeđena sredstva za izgradnju centra za upravljanje otpadom

Od strane Ozon
0 komentar

Planirana još tri centra za upravljanje otpadom u Vojvodini

Ministarstvo zaštite životne sredine je zajedno sa evropskim partnerima obezbedilo sredstva za izgradnju osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, od kojih će tri biti na teritoriji Vojvodine, izjavio je državni sekretar u tom ministarstvu Robert Jakša.

„Ti centri će biti izgrađeni u Somboru, Inđiji i Sremskoj Mitrovici. Izgradnja reciklažnih centara daje nam neophodan preduslov za dalji razvoj funkcionalnog sistema upravljanja komunalnim otpadom. Ministarstvo je za ovu godinu izdvojilo 75 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija, a njih u ovom trenutku u Srbiji ima 2.500”, rekao je Jakša, prenosi Tanjug.

Na konferenciji „Upravljanje komunalnim otpadom- izazovi i potencijali „ u organizaciji Saveta za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Vojvodine i Inženjera za zaštitu životne sredine, on je dodao da je Strategija za upravljanje otpadom u izradi i da se očekuje da će ona potpuno definisati ovu oblast.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg je istakao da u Vojvodini postoji preko 400 divljih deponija.

„Prosečna godišnja produkcija otpada na teritoriji Vojvodine je oko 572 hiljade tona, a na deponije bez prethodne obrade se odlaže najveći deo komunalnog otpada. Reciklira se tri odsto komunalnog otpada. Sledeći preporuke nacionalne strategije upravljanja otpadom, u AP Vojvodini je formirano devet regionalnih deponija u Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Inđiji, Pančevu, Vršcu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici”, rekao je Erceg.

You may also like