Fruška Gora krije čak 16 jezera. 40 vodopada i sa nekim od najlepših predela, ovo mesto u Srbiji je pravi biser prirode.

Pećina Beli majdan, Ledinačko jezero, livada Kišelez, jezero Moharač, Iriški venac, nebrojeni vinogradi, izletišta, guste šume, samo su deo prirodnih lepota Fruške gore.


Jezera su mahom veštačka, nevelike površine, ali izuzetne lepote. Odličan su izbor za izlet, kupanje tokom leta, a neka od jezera na Fruškoj Gori su pogodna za ribolov. Najpoznatija jezera Fruške Gore su Bešenovačko jezero (Beli Kamen), Ledinačko jezero, Sot, Borkovac, Pavlovačko…

Bešenovačko jezero se nalazi u blizini mesta Bešenovački Prnjavor na teritoriji opštine Sremska Mitrovica.

Zanimljiv je način kako je jezero Bešenovo nastalo. Naime, na ovom mestu se vadila ruda laporac za potrebe cementare u Beočinu. Prilikom eksplotacije probijena je vodonosna žila tako da se kop počeo puniti vodom.

Ekspolatacija rude je odavno prekinuta, a nivo vode stalno raste. Smatra se da je jezero duboko preko 50 m.

Od Beograda je udaljeno oko 80 km i oko sat vremena vožnje ukoliko putujete autoputem i preko Rume. Od Novog Sada je jezero Bešenovo udaljeno 30-ak kilometara.

Baš zbog sastava stena, jezero su nazvali Beli kamen. Kombinacija belog kamena i strme šumovite litice, doprinose lepoti ovog jezera. Njegova tirkizna boja mnoge podseti na more. 

Veliki broj turista posećuje ovo jezero, pogotovo u letnjim danima. Voda je kristalno čista i pogodna za kupanje. Ne postoji uređena plaža, ali postoji više mesta sa kojih je prilaz vodi pristupačan. Takođe, Bešenovačko jezero je raj za ljubitelje skokova u vodu. 

Međutim, ako sada krenete u posetu jezeru budite spremni na to da ćete zbog radova koji se ovde obavljaju, ostati nekoliko stotina metara pre ulaza.

Trenutno se rade radovi na obali jezera “Beli kamen”, ovde su kamioni, rade se kopovi… i kako nezvanično saznajemo sredjuje se plaža.

Da li će kupači imati mogućnost da dolaze na ovu popularnu plažu kod Bešenovačkog Prnjavora, znaće se za 20-tak dana, kada ovi radovi budu gotovi.

Ako ipak krenete prema ovom delu Fruške gore, evo predloga za obilazak:

  • Manastiri na Fruškoj Gori
  • Vrdnik i Vrdnička kula
  • Iriški venac i spomenik Sloboda

Možda Vam se svidi i