Nacionalni praznik Rusina 17. januara onlajn

Od strane Ozon
0 komentar

Usled trenutne epidemiološke situacije, 14. Nacionalni praznik Rusina u Republici Srbiji biće obeležen onlajn u nedelju 17. januara na zvaničnim društvenim mrežama Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina, Drugom programu Radio-televizije Vojvodine i trećoj mreži Radija Novi Sad, javili su organizatori.

Svake godine ovaj praznik se označavao u svim mestima gde žive Rusini u kulturno-umetničkim zajednicama i društvima Rusina: Vrbasu, Kucuri, Novom Orahovu, Đurđevu, Gospođincima, Sremskoj Mitrovici, Ruskom Krsturu, Šidu, Novom Sadu, Kuli i Beogradu.

Rusinska zajednica u Srbiji svakog 17. januara slavi svoj Nacionalni praznik kao podsetnik na 1751. godinu kada je potpisan ugovor o naseljavanju prvih 200 rusinskih porodica na ovim prostorim, odnosno u pustaru Veliki Krstur.

Tog dana pre 270 godina Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko državnog bačkog distrikta u Somboru, potpisao je ugovor o doseljavanju, kao zvanični dokument.

Centralna svečanost je od početka obeležavanja bila organizovana svake godine u drugom gradu, kao zahvalnica lokalnim rusinskim zajednicama zbog dugoročnog zalaganja za očuvanje rusinske kulture, jezika i nasleđa, i ove godine ta svečanost je bila planirana u Novom Sadu.

Program će početi u nedelju od 18 časova Blagodarnom liturgijom koja će se emitovati na Facebook stranici Parohije sv. Apostola Petra i Pavla u Novom Sadu i FB strani Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina.

Od 19 sati nastupiće Rusini u Novom Sadu kao pregled najboljih nastupa sa prethodnih Centralnih proslava na Facebook, YouTube i Instagram stranici Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina, a isti pregled će od 20 sati biti prikazan na RTV 2 kao Program na rusinskom jeziku.

U isto vreme (20h) biće emitovan audio pregled najboljih nastupa sa prethodnih Centralnih proslava na Radiju Novi Sad – RNS 3 (100MHz).

Kako je ove godine proslava trebalo da bude održana uživo u Novom Sadu, spreman svečani onlajn program posvećen je najznačajnijim tačkama povezanosti “Srpske Atine” sa Rusinima.

Sadržaj će predstaviti značajna mesta, događaje i osobe vezane za Rusine u Novom Sadu – učitelje i sveštenike koji su održali rusinski jezik i kulturu, rusinske institucije i organizacije koje imaju sedište u Novom Sadu.

Takođe publika će se upoznavati i sa ljudima rusinskog porekla koji su značajno učestvovali u širem kulturnom i sportskom okruženju Novog Sada, uz najbolje nastupe sa prethodnih praznika.

Nacionalni praznik Rusina organizuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina, uz podršku Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, Radio-televizije Vojvodine, Programa na rusinskom jeziku i Parohije svetih apostola Petra i Pavla u Novom Sadu.

Možda Vam se svidi i