Od juče su zahvaljujući Fondaciji „Alek Kavčić” za slobodno preuzimanje spremne knjige za treći i sedmi razred, koje bi uskoro za dva dinara po stranici mogla da štampa jedna od naših štamparija

Prvi besplatni udžbenici za osnovce u Srbiji za školsku 2021/22. godinu juče su postali dostupni za slobodno preuzimanje na svetskoj mreži. Kako za „Politiku” najavljuje prof. dr Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik svetskog glasa, koji putem svoje dobrotvorne fondacije ovdašnjim đacima poklanja knjige, u toku je realizacija ugovora sa štamparijama koji će za nekoliko meseci roditeljima omogućiti da ove udžbenike štampaju u boji, po ceni od samo dva dinara za stranicu. To znači da će knjiga iz engleskog jezika za sedmi razred koja kod drugih izdavača staje oko 1.100 dinara i ima oko 100 strana, đake u onim školama koje se odluče za Kavčićeva besplatna izdanja, koštati najviše 200 dinara. Ako se uzme u obzir činjenica da gotovo nijedan udžbenik u pomenutom razredu nije jeftiniji od 800 dinara, a da neki imaju mnogo više strana, očigledno je da će roditelji čije se škole opredele za ovog izdavača po kompletu za sedmake uštedeti oko 15.000 dinara.

Učenike sedmog razreda dajemo za primer, jer škole od ovog meseca pa do aprila, upravo, biraju izdavače od kojih će đaci nabavljati komplete za sedmi i treći razred, jer im je dozvoljeno da se predomisle u odnosu na prošlogodišnji izbor i opredele se za nova izdanja koja će im onda važiti tri godine. Zato je Kavčić, kako kaže, na slobodno korišćenje prvo pustio udžbenike za pomenute đačke uzraste. Kako bi na vreme mogao da ponudi školsku literaturu koju je odobrio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja za većinu knjiga, on je otkupio autorska prava od Zavoda za udžbenike, dok je za manji deo platio autore da napišu izdanja njegove fondacije. Besplatni kompleti su kombinacija ova dva izdavača i roditelji ih mogu naći na sajtovima beslpatnabibliteka.com, fondacijaalekkavcic.org, besplatnabiblioteka.org, besplatnabiblioteka.net, besplatnabiblioteka.rs.

 – U narednim nedeljama, postavićemo na sajt i udžbenike za četvrti i osmi razred koji se biraju na period od godinu dana, a zatim i za ostale razrede. Ova konfuzna dinamika izbora i postavljanja udžbenika na sajt ne zavisi od nas već je to posledica zamršenog zakona Republike Srbije, koji moramo da poštujemo. Pokrivamo gotovo sve obavezne predmete i engleski jezik. Ostale strane jezike za sada ne pokrivamo jer nemamo kapacitet, ali ćemo i njih davati ubuduće. Fondacija „Alek Kavčić” apeluje na učitelje, nastavnike i direktore škola da izaberu ove besplatne udžbenike i time olakšaju roditeljima nabavku knjiga. I roditelje molimo da se za to založe u školama svoje dece. Čak i ako možete da priuštiti skupe udžbenike stranih izdavača, solidarišite se sa svojim sugrađanima koji možda nisu imućni, ali i sa nepoznatim roditeljima u malim mestima širom Srbije gde plate nisu visoke, a kojima je ovakva pomoć za školarce preko potrebna – ističe Kavčić, koji je profesor na Karnegi Melon univerzitetu u Pitsburgu.

Objašnjava da se školske knjige mogu naći pred đacima čim ih sa sajta fondacije preuzmu, odnosno daunlouduju, na svoj kompjuter ili USB memoriju. Sa udžbenicima koji nose pečat fondacije mogu da rade šta žele, dok se knjige koje imaju žig Zavoda za udžbenike mogu koristiti isključivo za ličnu upotrebu đaka, a ne dalje umnožavati i deliti. To je, kaže, kao kada televizijska stanica otkupi pravo od holivudskog studija da emituje neki film, pa ga gledalac besplatno gleda i čuva na memorijskoj kartici dok god sve to radi za ličnu upotrebu. U ovom slučaju, Fondacija „Alek Kavčić” je ta televizijska kuća koja je od Zavoda za udžbenike otkupila pravo da „emituje” udžbenike na svom sajtu. Profesor Kavčić ovo radi jer smatra da je realna cena štampe udžbeničkog kompleta za nekog osnovca u proseku, po 10 do 20 evra po đaku, a ne po 150 ili 200 evra koliko to, u zavisnosti od razreda, košta ako roditelji komplete kupuju od stranih izdavača. On ističe da čak nije potrebno ni da se štampaju svi udžbenici.

– Prvak mora da ima bukvar pred sobom kada učiteljica bude tražila da zajedno čitaju na času. Ali, na primer, ne mora se štampati cela radna sveska, već samo listovi koji se koriste, i ne u boji. Recimo zbirke zadataka ne moraju da se štampaju uopšte. Kada učenik dobije domaći, dovoljno je da pročita zadatak iz zbirke na internetu i onda ga rešava u svesci. Ako se ovako selektivno pristupi štampi, i ako ona izdanja koja zaista zahtevaju štampanje u boji budu dostupna po ceni od svega dva dinara po stranici, što ćemo uskoro omogućiti, cena odštampanih knjiga koje mi nudimo biće svega 10 do 20 evra po đaku godišnje. Očekujemo da se nastavnici ujedine i zajednički izbore za kvalitetniji obrazovni sistem u Srbiji. Ako nastavni kadar želi status i ugled u društvu, mora da pokaže da ima moralnu kičmu da prihvati besplatne udžbenike, i time se odupre korupcionom dejstvu stranih izdavača. Ali ako to sada pokažu, roditelji, takođe, imaju moralnu obavezu da ih energično podrže u borbi za bolje uslove rada, red u učionicama i veće plate – smatra Aleksandar Kavčić i tvrdi da nema nikakve razlike u kvalitetu između njegovih udžbenika i onih koje nude drugi izdavači, jer svi imaju pečat Ministarstva prosvete.

Izvor Politika

Možda Vam se svidi i