Krizni štab o početku školske godine i obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika

Od strane Ozon
0 komentar

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana epidemiološka situacija, biće održana danas.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović rekao je da će se na osnovu broja zaraženih i epidemiološke situacije odlučivati o eventualnim novim merama.

Tiodorović je istakao da je trenutna epidemiološka slika nepovoljna i da broj zaraženih raste, a da je karakteristično da u ovom talasu najviše obolevaju mlađe osobe.

Očekuje se da će na današnjoj sednici štaba biti doneta i oduka o modelu nastave na početku nove školske godine.

„Svi će poći normalno u školu, ali u mestima gde je 20 do 30 odsto vakcinisanih lokalna samouprava i prosvetni radnici imaju veću odgovornost, jer moraju da procenjuju situaciju na osnovu povećanja broja zaraženih, kada će morati da se pređe na kombinovani ili onlajn sistem nastave“, objasnio je Tiodorović.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba glavna tema biće početak školske godine, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić, ističući da su na razgovore pozvani predstavnici sindikata, prosvetnih radnika, kao i predsednici Foruma beogradskih gimnazija i Udruženja pedijatara.

„Predlog je da krenemo normalno u školsku godinu, s punim fondom časova, uz obavezne maske, a apelujemo na sve prosvetne radnike da se vakcinišu. Mislim da je izuzetno važno da ove školske godine deca krenu normalno u školu“, rekla je Brnabićeva za TV Prva.

Dodala je da se mora naučiti da se živi sa virusom i da su svima dostupne vakcine, koje su, ističe, glavna mera u borbi protiv epidemije.

„Imamo oko 52 odsto vakcinisane punoletne vakcinacije, to nije ni približno dovoljno, ali nas spasava. Međutim, moramo brže i bolje“, naglasila je premijerka.

„Ako može, vakcinacija medicinara da bude obavezna“

Lekari moraju da vode primerom, to je deo njihove odgovornosti i smatram da 100 odsto zdravstvenih radnika treba da bude vakcinisano protiv kovida, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je na TV Prva rekla da će jedna od tema na današnjoj sednici Kriznog štaba biti i obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika.

„Imamo 66 odsto zdravstvenih radnika koji su vakcinisani, ogroman broj njih nije. Osnovna odgovornost je da se vakcinišu. Ako možemo, ja bih išla na obaveznu vakcinaciju za njih“, rekla je Brnabić.

Kaže, izgovori da se ne vakcinišemo se uvek mogu tražiti, ali, poručuje da treba verovati lekarima i nauci.

Brnabić je istakla da je izuzetno važna i vakcinacija mladih, kojih je u Srbiji vakcinisano tek oko 20 odsto.

Kako je navela, izričito je protiv mera zatvaranja, jer, smatra da svi moraju da nauče da žive sa virusom.

Premijerka je naglasila i da je značajno da se do kraja godine otvori Centar za sekvenciranje genoma i boinformatiku za praćenje mutacija virusa, u šta je uloženo pet miliona evra.

„To će biti stvar nacionalne bezbednosti“, naglasila je Brnabić.

Možda Vam se svidi i