KOLIKO ĆE TRAJATI ZIMSKI RASPUST?

Od strane Ozon
0 komentar

Zimski raspust za đake u Srbiji definitivno će biti produžen i počeće u drugoj polovini decembra, a tačan datum biće dogovoren na narednoj sednici Kriznog štaba. Spekuliše se da bi raspust mogao početi već posle Svetog Nikole, 20. decembra, ili 24. decembra, na katolički Božić.Podsećanja radi, prema školskom kalendaru, zimski rapust trebalo je da počne baš pred Novu godinu 31. decembra, a đaci se u klupe vraćaju 24. januara i tada zvanično počinje drugo polugodište.

Koliko god produžili zimski raspust, on će biti najduži do sada. I prošle godine je zbog korone ranije počeo i trajao je od 21. decembra do 15. januara.

Đacima sledi najmanje 8 dana nadoknade

Ipak, prosvetari podsećaju da još nisu nadoknađeni ni dani od produženog jesenjeg raspusta i da je izvesno da će školska godina morati da bude produžena kako bi se sve nadomestilo.

– Najlogičnije je da se raspustimo oko katoličkog Božića. To znači da ćemo uz ona tri dana produženja jesenjeg raspusta, imati najmanje osam dana za nadoknadu. Ove dane je besmisleno nadoknađivati dodatnim časovima, jer zašto smo đake slali na duže raspuste ako ih posle teramo da duže ostaju u školi. Sigurno je da će produžiti školsku godinu za jednu nedelju, a ako ostane još koji dan za nadoknadu, on će se onda nadomestiti radnom subotom ili dodatnim časovima – smatra Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

U Forumu srednjih stručnih škola predložili su da raspust traje od 24. decembra do 21. januara.

– Tek se jedan raspust završio, a već se u javnosti priča, polemiše i licitira sa novim. Trenutna epidemiološka situacija u školama je zadovoljavajuća. Nema mnogo obolelih, pa bi to trebalo iskoristiti da se nastava neometano odvija i to u što dužem vremenskom periodu. Sagledavajući sve okolnosti u obrazovanju, kao i mišljenje ljudi koji dolaze iz učionice, Forum srednjih stručnih škola predlaže da raspust 24. i traje do 21. januara – kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Dva modela nadoknade časova
Propušteni časovi mogu da budu nadoknađeni na dva načina:
– radnim subotama u kombinaciji sa dodatnim časovima tokom radnih dana
– produženjem školske godine

Eventualno, moguća je i kombinacija ova dva modela, kada bi školska godina bila produžena za jednu nedelju, a ostatak bio nadoknađen radnom subotom ili dodatnim časovima tokom radnih dana.

Možda Vam se svidi i