Dečija stvarnost: Posadimo šume! (VIDEO)

Od strane Ozon
0 komentar


Šuma zove na dijalog“ osnovce Sremske Mitrovice i Vrbasa 

Danas, 21. oktobra, učenici osnovnih škola s područja Sremske Mitrovice i Vrbasa koji su u svojim školama učestvovali u obuci o značaju šuma, posetili su jedno zaštićeno područje – Specijalni rezervat prirode “Zasavica”.

Cilj njihove posete je dalje produbljivanje znanja i interesovanja kod najmlađeg uzrasta za teme iz oblasti zaštite prirode, da ojačaju svest o važnosti očuvanja šuma, upoznaju praktične metode zaštite prirodnih vrednosti u jednom reprezentativnom rezervatu prirode, da se upoznaju sa  autohtonim vrstama biljaka i životinja na našem podneblju.

Zasavicu su posetili pedeset mališana iz OŠ „Dobrosav Radosavljević- Narod“ iz Zasavice i Ravnja, kao i iz matične istoimene OŠ u Mačvanskoj Mitrovici, kao i pedeset mališana iz OŠ “Vuk Karadžić”iz Crvenke i OŠ “Bratstvo-jedinstvo” iz Vrbasa.

Izleti su deo projekta “Šuma zove na dijalog”, koji se realizuje u okviru programa Eko-sistem: Podrška reformama u zaštiti životne sredine, koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske.

Projekat realizuje Pokret gorana Novog Sada sa još tri člana mreže “Pošumimo Vojvodinu” – Ekološki pokret Vrbasa, Ruralni centar Sova i Dečija ekološka akademija.

Cilj je unaprediti svest građana i donosilaca odluka o važnosti očuvanja i unapređenja postojećih šuma, kao i povećanja površina pod šumama i njihove nege u Vojvodini. 

Tokom trajanja projekta, zadatak je unaprediti znanje građana o važnosti šuma i povećamo aktivizam u njihovoj zaštiti i to kroz obuku dece u osnovnim školama u Vrbasu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu i kroz organizovane akcije sadnje u svakom gradu.

Danas je tokom  posete mališana Zasavici, najavljeno i sađenje 100 stabala voćki i listopada tokom novembra u školskim dvorištima u ruralnom području grada Sremske Mitrovice u okviru ovog projekta.

Možda Vam se svidi i