Antičke kovanice pokušao da prošvercuje među važećim novcem

Od strane Ozon
0 komentar

Carinici su 12. novembra na prelazu Srpska Crnja zaplenili antičke kovanice koje je je jedan putnik pokušao da prokrijumčari tako što ih je pomešao sa važećim metalnim novcem.

Slučaj je otkriven kada je na izlazu iz zemlje na red za kontrolu pristigao automobil „VW Passat“, albanskih registarskih oznaka, za čijim je volanom bio 33-godišnji albanski državljanin. 

Foto Uprava carina

Na uobičajeno pitanje o tome da li ima nešto za prijavljivanje, putnik je rekao da nema ništa, izuzev ličnog prtljaga. Automobil je ipak izdvojen za detaljan pregled i tom prilikom je iza suvozačkog sedišta pronađen neseser, sa dosta metalnog novca u jednoj od pregrada. Carinici su ubrzo utvrdili se da se među važećim novčanicama raznih valuta nalaze i antički novčići koji imaju antikvitetnu i numizmatičku vrednost.  Konsultovani su stručnjaci zrenjaninskog muzeja koji smatraju da je reč o 15 bronzanih rimskih novčića iz perioda od I-IV veka, a da jedan zlatni novčić pripada ranijem, helenističkom periodu. Originalnost i vrednost pronađenih novčića biće utvrđena nakon stručne ekspertize, a putnika je zajedno sa otkrivenim kovanicama preuzela policija u dalju nadležnost.  

Možda Vam se svidi i