Gde god nađeš mesto, ti tu smeće baci

Od strane Ozon
0 komentar

Nije teško biti fin. Ponekad, čak se i podrazumeva, pogotovo kada se radi o očuvanju i zaštiti životne sredine. Mada, kada pogledamo fotografije, stiče se utisak da ljudi danas ne vode računa o tome gde bacaju smeće.

Od one dobro poznate krilatice “gde god nađeš dobro mesto, tu drvo posadi” došli smo do nove,“gde god nađeš mesto, ti tu smeće baci”.

Vikend iza nas, pokazao je sliku građana Sremske Mitrovice. „Kod nas u naselju Kamenjar baca ko stigne i gde stigne, teško je podići poklopac kontejnera i ubaciti smeće. Pred vikend kontejneri nisuovako puni, čini mi se da pola grada dolazi i baca baš u ove kontejnere. Pre neki dan mi spomene prijatelj koji je živeo u Holandiji da tamo, ako bacite đubre pored kante ili kontejnera, naplate kaznu od 400 evra“, rekao je stanovnik ovog naselja.

U preduzeću, JKP „Komunalije“ kažu da je ovakva slika našeg grada uglavnom ista nakon vikenda. I to uglavnom pored velikih kontejnera.

Iako postoji rešenje za odlaganje velike količine otpada, građani se izgleda ipak odluče da je komšijski kontejner jeftiniji, a zaboravlja se da deca prolaze na putu do škole i da su ovakva odlaganja ssmećaa i potencijalni izvor zaraze.

U JKP „Komunalije“ postoji usluga – uslužni kontejner, jeste da cena nije mala, 5.000 dinara, ali ako pozovete ovo preduzeće u petak, oni će po kontejner doći u ponedeljak. To znači da imate skoro tri daana za pravilno odlaganje seća.

Iz ovo preduzeća kažu da će uskoro biti rešen problem divljih deponija u stambenim naseljima, realizacijom projekta razvoja reciklažnog dvorišta za nula otpada u opštini Sremska Mitrovica.

-Relizacijom ovog projekta smanjiće se količina trajno odloženog otpada na regionalnoj deponiji, rešiće se problem mini divljih deponija u našem gradu i povećati stepen reciklaže.

Ipak, većina građana Srbije, voli da kaže da su velike patriote i da jako vole svoju zemlju. Međutim, ako se pogleda đubre po ulicama i parkovima naših gradova, naše išarane i polomljene spomenike kulture, da li bi se moglo reći da vodimo računa o svojoj zemlji, da je čuvamo i volimo?

Možda Vam se svidi i