Zakup poljoprivrednog zemljišta u Sremskoj Mitrovici – Prednost stočarima

Od strane Ozon
0 komentar

Skupština grada Sremska Mitrovica na poslednjoj sednici usvojila je Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2020. i 2021. godinu. I ove godine prvenstvo imaju stočari na osnovu prava prečeg zakupa i za njih je namenjeno blizu 1.500 hektara, dok je za ostale poljoprivrednike obezbeđeno između 1.000 i 1.100 hektara zemljišta.

Novina u odnosu na prethodne godine nema i ovoga puta stočari imaju prioritet, kaže Vladimir Nastović načelnik Gradske uprave za poljoprivredu.

– Broj od 170 stočara sa područja grada Sremska Mitrovica dobilo je mogućnost da potpiše ugovore i ostvare zakup na osnovu prava prečeg zakupa. Njima je na raspolaganju blizu 1.500 hektara državne zemlje, a pravo da zakupe zemljište nema 20 stočara koji nisu ispunili potrebne uslove za konkurs – kaže Nastović.

Zakup i pašnjaka
Nesto više od 1.000 hektara ostalo je i za poljoprivredne proizvođače koji se bave ostalim granama poljoprivrede. I to zemljište biće predmet ovogodišnje licitacije. Vladimir Nastović načelnik Gradske uprave za poljoprivredu dodaje da je poljoprivrednicima na raspolaganju i zakup blizu 250 hektara pašnjaka.

– Na području grada ima blizu 250 hektara pod pašnjacima, koji polako nalaze svoje zakupce. Nadam se da će ove godine i to zemljište biti zakupljeno jer na našem području ima veliki broj stočara koji pašnjake mogu da iskoriste na najbolji način.

Ovome dodajmo podatak da je na području grada Sremska Mitrovica u zakup već dato 2.400 hektara obradivih površina i to na duži vremenski period. Koliko će period zakupa za zemljište koje će biti dato u zakup ove godine naknadno će biti poznato i to u saradnji Gradske uprave i ministarstva poljoprivrede.

Agroklub

Možda Vam se svidi i