VAŽNO OBAVEŠTENJE: Novi protokol za ulazak u Grčku od 1. jula

Od strane Ozon
0 komentar

Svi putnici koji od 1. jula ove godine ulaze u Grčku moraće da imaju popunjenu elektronsku prijavu (PLF – Passenger Locator Form) najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, nakon čega će na mail dobiti odgovarajući QR kod koji će morati da pokažu prilikom ulaska u zemlju, saopštilo je Udruženje turističkih agencija Srbije.

Na osnovu očitanog QR koda zdravstveni tim će odlučiti da li će se obaviti testiranje ili će putnici bez dodatnog zadržavanja nastaviti put.

Detalji novog protokola su objavljeni na sajtu Vlade Republike Grčke, a pristup za popunjavanje je u sledećem linku: OVDE.

Putnici će u formularu morati da navedu mesto ulaska u zemlju, tačan datum dolaska, ličnu adresu i kontakt, tačnu adresu mesta u koju su se uputili, kao i kontakt najbližih rođaka ili prijatelja, u slučaju da se stvori potreba da se obaveste o zdravstvenom stanju putnika. Dobijeni QR kod putnici mogu da odštampaju ili imaju u svom telefonu, kako bi ga pri ulasku u zemlju pogranični službenici mogli skenirati, navodi se na sajtu grčke vlade.

Precizirani su protokoli za ulazak putnika na aerodromima, kroz luke i preko drumskih graničnih prelaza.

Navedeno je da će putnici koji će biti testirani na granici imati obavezu da ostanu u samoizolaciji na adresi koja je prijavljena za boravak u Grčkoj, do objavljivanja njihovih rezultata. Svi putnici moraju poštovati preventivne mere nošenja maski i fizičkog distanciranja i dobiće detaljna uputstva kako da se ponašaju u slučaju da se pojave simptomi bolesti Covid – 19, a naglašeno je da moraju odmah da kontaktiraju Nacionalnu javnu zdravstvenu organizaciju (EODY).

Dodaje se i da putnici sa više odredišta u Grčkoj moraju da navedu tačan plan puta u narednih 7 dana.

Iz Udruženja turističkih agencija Srbije apeluju još jednom da se svi putnici informišu u svojim turističkim agencijama i drugim relevantnim mestima, poput sajtova vlada država u koje se putuje, ambasada, turističkih organizacija i nacionalnih službi javnog zdravlja. Putovanja nisu stala, ali trenutno svi moraju da se prilagode novonastalnoj situaciji i postavljenim uslovima kako bismo sačuvali svoje i zdravlje drugih i sprečili dalje širenje pandemije virusa Corona.

Takođe, iz Udruženja, mole putnike da se ne rukovode napisima u tabloidnoj štampi, jer smo svedoci ogromnog broja lažnih vesti u proteklom periodu. Tekstovi o tome kako u Grčkoj turiste odvode na “ostrvo gubavaca”, love po plažama i smeštaju u karantine, kako je u Turskoj kazna za nenošenje maske 400 evra i slično, nisu istina i svima nanose ogromnu štetu. Svi koji razmišljaju o putovanjima van granica Srbije treba da donesu odluku na osnovu pravovremenih i istinitih informacija.

UTAS će uskoro na svom sajtu objaviti i detaljnije informacije u vezi popunjavanja ovog formulara.

Udruženje turističkih agencija Srbije

Možda Vam se svidi i