Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zahteva povećanje plate i uvođenje platnih razreda

Od strane Ozon
0 komentar

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije uputila je otvoreno pismo ministru finansija Siniši Malom u kome zahteva hitno izjednačavanje koeficijenata za zaposlene u obrazovanju prema stepenu stručne spreme, kao i njihovo povećanje do uvođenja platnih razreda.

„Ministar prosvete Mladen Šarčević je sa velikom lakoćom nametnuo dodatno značajno radno opterećenje svim zaposlenima u ustanovama obrazovanja, da ni Vama ne treba biti teško da donesete odluku o uvećanju koeficijenata“, navodi se u saopštenju Unije koje je potpisao rukovodilac resora za finansije Vladimir Adžić.

Unija je ocenila da je zaposlenima u prosveti plata ispod minimalca.

„Da je minimalna zarada u Srbiji često nedostižna, svedoče zarade zaposlenih u ustanovama obrazovanja. Demagoški principi kojima se nadležni rukovode u obraćanju javnosti su više nego očigledni“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se poslednjih dana od predstavnika vlasti u medijima može čuti da će minimalna zarada zaposlenih sa 30.022 dinara biti uvećana na 32.126 dinara, ali da se ne govori o načinu na koji se plate obračunavaju.

„Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa, za tekuću 2020. godine iznosi 172,54 dinara neto, po radnom satu, pa shodno tome ta neto minimalna zarada za isplatu je za mesec sa 160 radnih sati 27.606,40 dinara, sa 168 radnih sati 28.986,72 dinara, sa 176 radnih sati 30.367,04 dinara i sa 184 radna sata 31.747,36 dinara“, navodi se u saopštenju.

Unije je ukazala da su plate zaposlenih u ustanovama obrazovanja angažovanih na poslovima higijene i održavanja školske zgrade i pomoćnih objekata škola, administrativnim i knjigovodstvenim radnicima često ispod minimalne zarade u Srbiji.

Piše: Beta

Možda Vam se svidi i