Sremska Mitrovica – Prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima od 1. novembra, pa do 1. aprila ukoliko na kolovozu ima snega i leda obavezno je posedovanje zimskih guma.

Za nepoštovanje ovih propisa predviđene su novčane kazne, a neposedovanje ispravnih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost.

Bez obzira na to da li se na putu nalazi sneg ili led, zimske gume treba koristiti već na temperaturama nižim od sedam stepeni Celzijusa, jer tada postoji rizik od poledice, a i letnje gume se tada stvrdnu i ne prijanjaju dobro na asfalt. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm a ako je tako vozačima je u obavezi da kupe nove gume.

U periodu od 01. novembra do 01. aprla, vozači su dužni da van naseljenog mesta imaju lance ili druge uređaje za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Možda Vam se svidi i