Srbija ušla u crvenu korona zonu, evo šta to znači

Od strane Ozon
0 komentar

Srbija se od juče i zvanično nalazi u crvenoj korona zoni! Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) naša zemlja u poslednjih 14 dana ima 30 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Prema važećim parametrima u zelenoj zoni su sve zemlje koje imaju manje od 15 obolelih na 100.000 građana, žuta zona je od 15 do 30 zaraženih na 100.000, crvena od 30 do 50, a sve iznad toga spada u – ljubičastu zonu.

S obzirom da se i narednih dana po rečima članova Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 očekuje dalji rast broja zaraženih, nije isključeno da Srbija u jednom trenutku dospe i do ljubičaste zone.

Da bismo imali preko 50 zaraženih na 100.000 stanovnika, neophodno je da dnevne brojke novozaraženih budu veće od 350.

Prema procenama prof. dr Petra Kočovića, koji pomoću matematičkih modela prati kretanje epidemije u celom svetu, najjači udar tokom trećeg talasa korona virusa u Srbiji se očekuje početkom novembra.

Podaci ECDC o broju zaraženih na 100.000 stanovnika najčešće se koriste kako bi se utvrdilo kakvo je epidemiološko stanje u nekoj zemlji, odnosno da li se preporučuje putovanje u nju ili da li je građanima određene države dozvoljen ulazak u zemlje Evropske unije.

Autor: Blic

Možda Vam se svidi i