Prestižna nagrada za „Mitrovačku gimnaziju“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – „Mitrovačka gimnazija“ jedan je od ovogodišnjih dobitnika Izuzetne Vukove nagrade, najznačajnijeg nacionalnog priznanja u kulturi, obrazovanju i nauci koje se dodeljuje za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu.

Tim povodom u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održana je konferencija za medije na kojoj su prisustvovali načelnik Uprave za obrazovanje Ilija Nedić, zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović, direktorica „Mitrovačke gimnazije“ Mirjana Đorđević sa saradnicima, kao i nekoliko učenika nagrađene škole.

Svečana dodela nagrada održana je u Predsedništvu Republike Srbije u utorak, 5. februara u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Pored „Mitrovačke gimnazije“ Izuzetnu Vukovu nagradu dobili su još i književnik Pero Zubac, kao i Poljoprivredna škola sa Domom učenika „Sonja Marinković“ iz Požarevca.

„Želim „Mitrovačkoj gimnaziji“, njenoj direktorici, profesorima, đacima prvo da čestitam, ali i da im poželim da ovaj veliki uspeh opravdaju, ali i da ga ponove“, kratko je na konferenciji rekao načelnik Nedić.

Zamenica Milovanović se takođe priključila čestitkama i dodala da Vukova nagrada nije samo priznanje za „Mitrovačku gimnaziju“, nego i za Sremsku Mitrovicu.

„Ono što najbolje govori o „Gimnaziji“ su njeni rezultati, jako dobro se zna ko su učenici ove škole, a to je svakako zahvaljujući zajedničkom radu – rukovodstvu škole, profesorskog kadra i samog zalaganja i truda đaka“, rekla je Milovanović.

Ona je dodala da se Vukova nagrada u Republici Srbiji dodeljuje od 1964. godine za izuzetni doprinos u oblasti kulture, nauke i obrazovanja, a da u prilog tome koliko je značajna govori da je jedan od dobitnika i naš nobelovac Ivo Andrić.

Milovanović je podsetila i na činjenicu da je 2016. godine i jedan naš sugrađanin imao čast da ponese ovo priznanje, a u pitanju je novinar i publicista Miomir Filipović Fića.

„Sa tradicijom dugom 180 godina ponosno ističemo da je među ovogodišnjim dobitnicima Izuzetne Vukove nagrade upravo i „Mitrovačka gimnazija“. Ona je, bez lažne skromnosti, zaslužila svoje mesto u nizu slavnih dobitnika i svakako će nam biti još samo jedan motiv za dalji rad“, rekla je direktorica Đorđević.

„Mitrovačka gimnazija“ počela je sa radom 1838. godine kao niža škola, da bi nakon 10 godina prerasla u takozvanu realnu gimnaziju. Tokom narednih godina menjala je i svoj naziv i rad, da bi sada obuhvatala 30 odeljenja, oko 800 učenika i preko 80 zaposlenih.

„“Mitrovačka gimnazija“ je škola koja se razvija, koja će se razvijati i koja je praktično sa ovom nagradom postala deo istorije. U bilo kojoj školi nema dobrih đaka, bez dobrih profesora, pa je tako i kod nas, svi zajedni činimo jedan dobar tim koji će nastaviti da radi. Zbog svih onih koji su gradili ovu školu, zbog nas koji je danas gradimo i zbog svih onih koji će je u budućnosti graditi, izuzetno mi je drago što smo dobitnici „Vukove nagrade“ i to nas činim obaveznim da budemo ako ne bolji, bar podjednako dobri u vremenu koje nam predstoji“, rekla je Đorđević i uputila zahvalnost svima koji su shvatili važnost i značaj obrazovanja i stavili „Mitrovačku gimnaziju“, kako je istakla na mesto koje joj svakako pripada.

Ana Mihaljević, učenica drugog razreda „Mitrovačke gimnazije“ kratko je u ime svih đaka škole izrazila zadovoljstvo i ponos što su deo iste, napominjući da je „Vukova nagrada“ samo znak da sve ono što gimnazije jeste i sve ono što ona, njeni đaci, profesori i uporava rade nije moglo da prođe nezapaženo.

Izuzetna Vukova nagrada se sastoji od plakete, povelje, monografije i vredne umetničke slike.

Možda Vam se svidi i