Direktor Autoputeva RS Dušan Topić rekao je u sredu (6. februara), da će u perspektivi kod Bijeljine postojati dva prelaska u Srbiju autoputem – jedan preko Save u Rači i drugi preko Drine u zoni Pavlovića ćuprije. Topić je rekao da se posao izgradnje autoputa proširuje delom autoputa do reke Save.

On i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić saglasni su da su se stekli uslovi za finalizaciju planske dokumentacije Grada Bijeljina, na osnovu inicijative kolega u Srbiji da se krene u posao u vezi sa kontaktnom tačkom izgradnje autoputa preko reke Save.

– Poznato je da je sa strane Srbije ugovoreno projektovanje izgradnje tog dela autoputa. Na nama je da nastavimo ono što je započeto još 2014. kada smo uradili plansku i studijsku dokumentaciju za deo autoputa Brčko-Bijeljina do reke Drine – rekao je Topić nakon sastanka sa Mićićem.

Prvi poslovi na izgradnji, kaže Topić, ne zavise samo od Autoputeva RS nego i od kolega iz Srbije.

– Važno nam je da inicijativa koja je krenula iz Srbije ne kasni, da idemo u korak s njima, pre svega u finalizaciji planske dokumentacije, a onda i u izradi studija i projektne dokumentacije, jer je to neophodno da bi krenuli sa iznalaženjem finansijskih sredstava, zatvaranjem finansijske konstrukcije i traženjem partnera – rekao je Topić.

On je podsetio da još iz 2014. postoje kontakti sa nekim kineskim kompanijama, a u međuvremenu je razrađen veoma dobar model finansiranja, što putem koncesije što putem kreditnog aranžmana.

– Voleli bismo da to bude model koncesije i koncesionog ugovora, a pred nama je da radimo na tome – rekao je Topić novinarima i dodao da se do polovine ove godine može doći do konkretnijih podataka i da se može ući u ozbiljnije pregovore sa odabranim partnerom.

Govoreći o preliminarnoj procjeni iznosa izgradnje ove deonice autoputa, on je podsetio da je 2014. godine, kada je dobijena ponuda za deonicu od Brčkog do reke Drine dužine 31 kilometar, gruba procena bila oko 240 mil EUR.

Mićić je izrazio zahvalnost svima koji najavljuju izgradnju autoputa Beograd-Banjaluka preko Bijeljine.

– Sve što je neophodno za pretpostavke da se to ostvari, mi smo sa Topićem pokušali da definišemo. Dogovarali smo se da vidimo gde je spojna tačka sa autoputem prema Beogradu na reci Savi u mestu Rača i da se dogovorimo da izradimo prostorno-plansku dokumentaciju, sa postojećom, kako bismo došli do realizacije autoputa – rekao je Mićić.

On je naveo da je Bijeljina predložila da trasa autoputa Banjaluka-Brčko-Bijeljina koja prelazi preko Drine bude osnov za budući autoput.

– Predlog je da to bude osnov za budući autoput i da u delu Bijeljine prema Janji i Patkovači ide krak koji bi išao do Rače i bio spojna tačka sa autoputem prema Beogradu – rekao je Mićić novinarima.

On smatra da su kod predstavnika Autoputeva RS naišli na razumevanje.

– Autoput bi značio mnogo za razvoj grada, kao i za spajanje Banjaluke i Beograda sa gradom Bijeljina. To je dobro za sve – ocenio je Mićić.

TRNINIĆ: Do kraja maja početak izgradnje mosta na Savi

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da će do kraja maja početi izgradnja mosta na reci Savi kod Gradiške. Nakon sastanka u Sarajevu sa zamenikom ministra transporta i komunikacija u Savetu ministara u tehničkom mandatu, Sašom Dalipagićem, Trninić je rekao Srni da je u toku proces ocene ponuda i provere boniteta ponuđača za izgradnju tog mosta koji bi trebalo da bude brzo završen.

– Nakon toga predstoji period koji je predviđen za mogućnost žalbe i u toku je tender za izbor nadzornog organa i ja sam ubeđen da će do početka građevinske sezone, do kraja maja, početi radovi na izgradnji ovog mosta – istakao je Trninić.

On je rekao da je sa nivoa Saveta ministara obezbeđeno 13 mil EUR za finansiranje ovog projekta, plus 6,8 mil EUR granta Evropske komisije.

Izvor: ekapija.com/nezavisne.com

Možda Vam se svidi i