Održana konferencija „Mladi preduzetnik 2019.”

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U sremskomitrovačkoj Gradskoj kući danas je u organizaciji Kancelarije za mlade održana konferencija pod nazivom „Mladi preduzetnik 2019.“ kao ovogodišnja završna aktivnost projekta “Karijerni info centar”.

Na konferenciji su govorili Vladimir Todorović sa Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad, Nevena Vorguća, preduzetnica, zatim menadžerka Dajana Savićević, arhitekta Željko Baričić, glavni urednik Sportskog žurnala Predrag Sarić i predstavnici učeničke kompanije Srednje medicinske škole “Dolce rosa”.

“Jako smo zadovoljni realizacijom čitavog projekta “Karijerni info centar” u kojem je učestvovalo oko 200 mladih, tačnije srednjoškolaca. Oni su izrazili veliko interesovanje, kako za sve pređašnje aktivnosti, tako i za samu konferenciju tokom koje su imali sjajnu priliku da čuju sve ono što ih zanima o nekom možda njihovom budućem zanimanju, da lakše donesu odluku koji fakultet da upišu, da dobiju uvid u to u kom smeru se kreće tržište rada, postave pitanja i razreše neke neoumice koje imaju, čuju korisne stvari za njhivu budućnost, savete, sugestije”, rekla je koordinatorka mitrovačke Kancelarije za mlade Biljana Matić.

Ona je dodala da je prošle godine projekat podržan od strane Ministarstva omladine i sporta, dok je ove godine to učinio Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

 “Jedan od razloga zbog kojeg sam danas na ovoj konferenciji jeste zato što Ministarstvo omladine i sporta ima odličnu saradnju sa Gradom Sremska Mitrovica, kao i sa Kancelarijom za mlade. Svake godine Ministarstvo sprovodi istraživanje o položaju i potrebama mladih i na osnovu tog istraživanja došli smo do zaključka da je njihov najveći nezaposlenost. Kada rešite taj problem i mnogi drugi problemi bivaju rešeni, povećava se mobilnost mladih, oni mogu da se udaju, žene, zasnivaju porodice, da se osamostale, žive sami i tako dalje. Zbog toga Ministarstvo omladine i sporta iz godine u godinu gotovo polovinu svog bužeta daje na finansiranje projekata i programa kojima se stvaraju uslovi za povećanje zapošljivosti mladih i u tom smislu smo prošle godine finansijski poržali projekat “Karijerni info centar”. Inače i sama ideja “Karijerni info centar” je nešto što je nastalo u saradnji Ministarstva omladine i sport i Nemačke agencije za saradnju GIZ”, rekla je Zorica Labudović, rukovodilac grupe za saradnju sa udruženjima i kancelarijama za mlade Ministarstva omladine i sporta.

Vladimir Todorović sa Univerziteta u Novom Sadu, Fakultet tehničkih na današnjoj konferenciji predstavio je projekat „Laboratorija ideja – Idejalab“, čiji je koordinator.

„Tu smo da pokažemo šta je to što Univerzitet u Novom Sadu radi, čini na polju podsticanja preduzetništva i inovativnosti studenata našeg univerziteta. To je projekat Evropske komisije još iz 2013. godine dobijen na Univerzitetu u Novom Sadu koji je za cilj imao da stvori fizički prostor u kome će studenti imati priliku da zajedno sa profesorima, asistentima, mentorima rade na razvoju svojih ideja i da pre samog sticanja diploma, posle završetka studija, imaju već nešto što bi moglo da preraste u neko poslovanje, odnosno da oni budu ti koji će da stvaraju nove kompanije i da zapošljavaju ljude, a ne da čekaju da ih neko zaposli. Imamo već nekoliko uspešnih primera koji su nastali iz „Laboratorija ideja”, nekoliko studenata je prepoznato od strane drugih kompanija, pa su prihvatili njihove ponude i otišli da rade za te kompanije. Konačan cilj jeste da stvaramo proizvode, odnosno usluge u samoj laboratoriji i da iz toga proističu i nakon toga da studenti idu dalje krenu u poslovne inkubatore i svoje kompanije razvijaju u pravom smeru”, rekao je Todorović.

You may also like