Na biciklu do humanog cilja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Dušan Milojkov, biciklista iz Pančeva sredinom juna meseca posetio je Mačvansku Mitrovicu i Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ na svom putu do Brisela. On se na put do dug oko 8.000 kilometara sve do glavnog grada Belgije na svom dvotočkašu odlučio iz humanih pobuda, naime on ovim podvigom želi da prikupi novčana sredstva za kupovinu inkubatora za bebe za pančevačku bolnicu.

Kratak predah na svom putu Milojkov je našao u severnoj Mačvi. Njemu su društvo pravili supruga, zatim člana Rotari kluba Pančevo Franc Presetnik i upravnika SRP “Zasavica” Slobodan Simića koji mu je na ovoj pauzi bio domaćin.

Plan ovog humanog bicikliste jeste da novosagrađenom biciklističkom stazom od Mačvanske Mitrovice zajedno sa ovdašnjim mladim biciklistima, dođe do Rezervata, a potom da nastavi ka Doboju i Republici Srpskoj, zatim Sloveniji, Italiji i dalje ka svom krajnjem cilju – Briselu.

Ova biciklistička tura i humanitarn akcija samo su jedne od mnogih koje je izvozao i realizovao Milojkov tokom godina,  ali je ovo prvi put da ima podršku Rotarijanaca.

Da je on ozbiljan u svojoj nameri da do Brisela stigne na biciklu i na taj način prikupi sredstva za inkubatore pančevački rotarijanci su znali istog trenutka kada im se Milojkov obratio.

„Dušan se samo jednog dana pojavio kod nas i rekao šta želi, a mi smo skoro, pa istog trenutka  tu želju prepoznali kao sjajnu i kao neku kojoj treba pomoći da se ostvari. Njegova želja postala je zajednička želja. Postali smo svesni toga posebno kad nam je dao svoje refenece, jer Dušanu ovo nije  prva trasa, on već godinama vozi bicikl po Evropi i jednostavno videli smo mogućnost da tako dođemo do sredstava i obezbedimo  inkubatore za decu u Bolnici u Pančevu“, priča France Presetnik, član Rotari kluba Pančevo.

On je objasnio da Rotarijanci imaju klubove po svetu, pa i po mestima koja će Milojkov obići biciklom. Njega će  ugostiti članovi tih klubova, a oni koji za to budu raspoloženi će i donirati sredstva za pomenute inkubatore.

Milojkov je na put iz svog Pančeva krenuo 1. juna, do sada je bio u Кragujevcu, Кraljevu, Čačku, Užici, Bijelom Polju, Budvi, da bi se vratio nazad do Užica, zatim došao do Šapca, Sremske i Mačvanske Mitrovice. Odakle će preko „Zasavice“ ka Doboju i Banjaluci,  Sloveniji, Italiji Francuskoj, Španiji, Portugalu. Trasa će ga voditi severnom stranom Pirinejskog poluostrva sve do  Brisela. Put dug oko 8.000 kilometara Pančevac planira da pređe za ukupno 65 dana.

„Ovo je moja prva akcija ovog tipa, odnosno prva akcija koju organizujem sa Rotari klubom Pančevo i mislim da će ova saradnja biti plodonosna. Putovao sam mnogo biciklom, realizovao više akcija, objavio sam niz knjiga koje sam prodavao i novac zarađen na taj način darivao za bolesnu decu, za hram Svetog Save i neke slične humanitarne stvari. Jednostavno volim da pomažem i to ću nastaviti uvek rado da činim“, kaže Milojkov.

Predah u Mitrovici bio je, prema njegovim rečima, i za telo i za dušu, pa je tako kao veliki ljubitelj reka odmorio upravo na suncu uz Savu.

Кrenuvši na ovaj put Milojkov je svoje otkucaje srca, kako sam ističe, konstantno namenjivao deci svog grada.

„Smatram da su deca najveća vrednost svakog društva. Bebe kada se prevremeno rode treba da se adekvatno zbrinu i baš zato sam odlučio da im pomognem koliko je to u mojoj moći. Ja ću da ispedaliram tolike hiljade kilometara i nemam ni najmanju sumnju da ću akciju uspešno da završima na radost svih preveremeno rođenih beba u bolnici u Pančevu, ova akcija i jeste upravo za njih“, poručuje Milojkov.

Za kraj i pred sam nastavak svog puta on kaže da se nada da će u planiranom roku stići do Brisela i da će na tom svomputu do glavnog grada Belgije prikupiti dovoljno sredstava za kupovinu bar jednog inkubatora. On lično imaće dovoljno materijala za novu knjigu ili čak dokumentarni film o ovom putešestviju po Evropi.

You may also like