Završena Akcija preventivnih uroloških pregleda

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prema preporuci Ministarstva zdravlja, u periodu od 19. do 23. novembra, u mitrovačkoj Opštoj bolnici, u urološkoj ambulanti, organizovani su preventivni pregledi za sve zainteresovane muškarce, i to laboratorijsko testiranje vrednosti PSA, rektalni pregled i klinički pregled polnih organa.

Preglede su radili specijalisti urologije dr Bogoljub Janković, dr Đorđe Miličević, dr Boris Šarković i dr Dejan Reljić. Akciji se odazvao 41 pacijent, urađeno je 20 analiza PSA, 33 rektalna pregleda i 14 pregleda muških polnih organa.

Podsećanja radi, novembar mesec se u svetu obeležava kao „Movembar“ sa ciljem da se poveća zdravstvena posvećenost muške populacije kako bi se na vreme prepoznali i lečili karcinomi prostate i testisa. Preporuka je da svi muškarci stariji od 50 godina, jednom godišnje urade tumorske markere za prostatu, a oni od 18 godina pa naviše, urade hormonski status, nivo testosterona u krvi, kao i klinički pregled spoljnih genitalija. Ova akcija i ovi pregledi veoma su bitni zbog mogućnosti prevencije karcinoma prostate i testisa, bolesti koje su izbile na prvo mesto uzročnika smrti kod muške populacije u svetu, pa i kod nas.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i