Danas u 20:30 časova na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu biće odigrana pozorišna predstava „Kraljev put“.
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Šabačko pozorište, Kraljevski dom Karađorđević i Teatar „Irena Kolesar“ Sremska Mitrovica prikazaće prvu predstavu o Nj.K.V. Kralju Petru II Karađorđeviću. U ulozi Kralja Petra II igra Vladimir Balašćak.


Sedamdeset i sedam godina je prošlo od vojnog puča. Dan se poklapa sa Svetskim danom pozorišta. Slučajnosti ne postoje…

„Predstava ‘Kraljev put’ nastala je po memoarskoj prozi velikog kralja Petra II Karađorđevića skupljenoj u knjizi ‘Moj život’, zatim po zapisima nekih istoričara, novinskim člancima i TV emisijama posvećenim kralju Petru II. Predstava osvetljava neke stranice naše istorije o kojima smo imali potpuno drugačije mišljenje. Osvetljava, između ostalog, uticaj Čerčila i britanske vlade tog doba, na tok događaja u našoj zemlji i način na koji su pomogli Josipu Brozu Titu da ostvari svoje ciljeve.

Kralj Petar II na vlast je došao kao maloletan, pa i iako veoma inteligentan, nije se odmah snašao u igrama koje su se, oko njega i naše zemlje, igrale. Kad je shvatio o čemu se radi bilo je već kasno. Njegovoj porodici i njemu bio je zabranjen povratak u zemlju, što je za njega bilo rana neprebolna. Umro je u egzilu, daleko od domovine, razočaran i slomljen. Kada je Vlada Srbije dozvolila povratak Karađorđevića u našu zemlju, sin kralja Petra II, Aleksandar, učinio je sve da tela članova svoje porodice prenese u Srbiju i položi u mauzolej na Oplencu kod Topole. Tako se dug i po mnogo čemu neobičan i tragičan put poslednjeg jugoslovenskog i srpskog Kralja završio tamo gde je i počeo – u Srbiji“, rekla je Lilijana Ivanović, rediteljka predstave.

„Moj otac je imao težak život, živeo je van Srbije, daleko od svog naroda, a najveća želja mu je bila da se vrati kući. Ponosan sam, što je njegova želja ispunjena pre tri godine i što moj otac počiva danas među svojim precima. Zahvaljujem Pozorištu iz Šapca na ovoj predstavi i g-dinu Balašćak Vladimiru na emotivnom izvođenju. Uveren sam da će ova monodrama doprineti da mlade generacije saznaju više o životu mog oca, Njegovog Veličanstva Kralja Petra II“, izjavio je Nj.K.V. prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević.

Možda Vam se svidi i