Srpsko-mađarski konzorcijum novi vlasnik Industrije mesa Srem Šid?

Odbor poverilaca Industrije mesa Srem Šid prihvatio je ponudu za kupovinu dela imovine tog nekadašnjeg giganta koji se od 2001. godine nalazi u stečaju, javila je RTV.

Kako prenosi ova televizija, prema još nezvaničnim podacima, jedan srpsko-mađarski konzorcijum sa iskustvom u oblasti mesne industrije, spreman je da uloži 1,6 mil EUR u oživljavanje proizvodnje. Kako je investitor najavio, u preradi goveđeg mesa za tržište Turske, posao bi trebalo da dobije oko 100 radnika, a početak rada očekuje se sredinom godine, navodi RTV.

Tanjug podseća da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodopripvrede, Branislav Nedimović, najavio nedavno gostujući na RTS-u, da bi 4. aprila trebalo da bude potpisan ugovor sa novim vlasnikom Industrije mesa Srem Šid.

– Srem Šid je klanica koja će biti namenjena za izvoz goveđeg mesa kroz Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom – naveo je tom prilikom ministar.

Tako se, posle 17 godina i više neuspešnih pokušaja preuzimanja Srem Šida, očekuje pokretanje proizvodnje u nekadašnjem mesnom gigantu, koji je svojevremeno zapošljavao i do 2.000 ljudi.

Pogon u toj industriji radio je u tri smene, a svinje, živina i goveda, uvozili su se gotovo iz svih zemalja regiona.

Na kraju 2017. godine, dug Srem Šida iznosio je skoro 577 miliona dinara, što je bezmalo pet miliona evra, a bivši radnici, njih 230, i dalje čekaju naplatu zaostalih potraživanja, koja, prema podacima opštinskog Saveza samostalnih sindikata, iznose u proseku oko 400.000 dinara po radniku, navodi Tanjug.

Industrija mesa Srem iz Šida počela je da radi kao radionica pre 99 godina. Od 1988. godine radila je i nova klanica, koja se ubrajala u najmodernije objekte u Srbiji, a proizvodi su se izvozili i na tržište zapadnih i prekookeanskih zemalja.

You May Also Like