Predstavljamo vam učesnike ovogodišnjeg „Srem folk festa“: Bosna i Hercegovina

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 13 zemalja od kojih je jedna i Bosna i Hercegovina.

KUD „Litva“ – Banovići, Bosna i Hercegovina
Cultural Artistic Association „Litva“ – Banovici, Bosnia and Herzegovina

KUD „Litva“ nastao je već davne 1946 godine sa razvojem opštine, odnosno rudnika mrkog uglja u Banovićima. Od svog nastajanja baštinilo je običaje i tradiciju naroda sa ovih prostora. Tokom svog postojonja kroz KUD “Litva“ prošlo je oko 2.500 mladih igrača, pevača i muzičara.

Danas društvo broji oko 150 članova okupljenih u folklornu, muzičku, dramsku, horsku i plesnu sekciju. U sastavu folklora, koji čini okosnicu društva, postoji pionirski ansambl koji broji oko 40 članova, zatim prvi i drugi (pripremni) folklorni ansambl koji broji oko 45 članova, kao i veterane, koji u svom programu izvode igre i pesme naroda BiH, Republike Srbije, Hrvatske i Makedonije.

KUD „Litva“ Banovići svake godine ima brojna gostovanja na smotrama folklora kako u BiH, tako i u inostranstvu. Nosioci su aktivnosti u obeležavanju svih važnijih događaja u opštini Banovići kao što su: Dan opštine, Dan rudara, Prvomajski uranak, promocije turističkog potencijala opštine Banovići i Tuzlanskog kantona, kao i Međunarodne smotre folklora koja se održava svake godine.

Srem folk fest/facebook

You May Also Like