U toku sanacija Zavičajnog muzeja u Rumi – Rekonstrukcija krova i dvorišta do sredine avgusta

U Zavičajnom muzeju Ruma u toku su radovi na rekonstrukciji dvorišnog prostora i na krovu nadstrešnice, a kompletnu popravku finansira Opština Ruma sa 486.000 dinara.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu opštine, ovim radovima značajno će se unaprediti bezbednost svih posetilaca i nakon godinu dana pauze u ovom prostoru ponovo će se održavati programi Kulturnog leta.

– Lokalna samouprava nam je ove godine izašla u susret i dala sredstva za kompletnu popravku nadstrešnice. Time ćemo problem rešiti dugoročno, jer nije reč samo o popravci, već kompletnoj rekonstrukciji. Postaviće se novi oluci, stavlja se novi krovni pokrivač, a potom će uslediti i molerski radovi, tako da mislim da ćemo deo kulturnih dešavanja u avgustu, kao i neka u septembru, realizovati upravo na jednom od omiljenih mesta rumske publike – istakla je Branislava Konjević, v.d. direktora Zavičajnog muzeja Ruma.

Radovi su počeli 20. jula, a rok za njihov završetak je 20 radnih dana.

Zgrada muzeja je jedan od najstarijih objekata u gradu i predstavlja izuzetno važan kulturni spomenik koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika iz Sremske Mitrovice.

Branislava Konjević dodaje da je Zavod uradio idejno rešenje sanacije i daljeg zaustavljanja propadanja zgrade, a ovo je jedna od prvih faza u tom procesu.

ekapija.com

You May Also Like