Održano Republičko takmičenje u simulaciji sudskog procesa

Sremska Mitrovica – U zgradi Suda u Sremskoj Mitrovici proteklog vikenda održano je Republičko takmičenje srednjih stručnih škola u simulaciji sudskog procesa.

Domaćin takmičenja bila je Srednja ekonomska škola “9. Maj”, prošlogodišnji pobednik, a pokrovitelj je Ministarstvo prosvete.

Na takmičenju je učestvovalo osam škola, koje je ocenjivao stručni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti prava i to: profesor Viskoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo dr Momčilo Sekulić, predsednik Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici Branislav Trninić, zamenik Osnovnog javnog tužioca Gordana Erak, advokat mr Zoran Levajac i predstavnik Ministarstva prosvete gospođa Vesna Jovicki, a pobedu je ostvarila Pravno-poslovna škola Niš iz Niša.

„Mitrovačka ekonomska škola je poznata kao sportska škola, škola koja u toj oblasti ima zaista velikog uspeha, ali 25 godina nismo bili republički prvaci iz znanja, što se promenilo prošle godine pobedom tima naše škole na Republičkom takmičenju u simulaciji sudskog procesa. Zahvaljujući tom uspehu ove godine smo mi domaćini pomenutog takmičenja. Na ovaj način mi podižemo ugled naše škole, imamo sjajne profesore, sjajne đake i to nam daje podstrek da još više i bolje radimo“, rekao je Novica Novaković, direktor Ekonomske škole „9. maj“.

Takmičenje koje za cilj ima podsticanje i produbljivanje znanja, veštine govorništva, argumentacije, utvrđivanje kauzaliteta i primene pravne logike pokrenuto je pre 14 godina na inicijativu Administrativno-birotehničke škole iz Kruševca, a u saradnji sa Centrom za ljudska prava iz Niša. Danas se ovo takmičenje ostvaruje u okviru zajednice ekonomskih i pravno birotehničkih škola i u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke.

You May Also Like