Razvojni fond Vojvodine 2018. godinu započeo je sa nizom raspisanih konkursa, a veliku pažnju privukle su dve nove dugoročne kreditne linije, koje su namenjene za investicije u poljoprivredi i razvoju turizma.

Kako bi se privredni potencijali Vojvodine još više razvili, RFV već nudi povoljne kreditne linije za privredu i poljoprivredu.

Miloš Jovanović iz Razvojnog fonda Vojvodine kaže da konkursi Razvojnog fonda nastaju kao plod saradnje Fonda sa privrednicima i poljoprivrednicima na terenu.

Miloš Jovanović iz Razvojnog fonda Vojvodine

„Svakodnevno obilazimo lokalne samouprave, razgovaramo sa korisnicima naših kreditnih linija, ali i sa potencijalnim korisnicima čije želje i predloge osluškujemo. Upravo to je razlog zbog kojeg imamo kreditne linije za kojima vlada veliko interesovanje. S druge strane, pratimo rad drugih nadležnih organa, pa je tako Konkurs za dugoročne kredite za investicije u poljoprivredi u okviru IPARD programa formiran u skladu sa pravilnikom o IPARD podsticajima i javnim pozivom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Trudimo se da poljoprivrednicima budemo na raspolaganju kada su im finansijska sredstva najpotrebnija. Korisnici kredita mogu biti lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom. Dakle, u pitanju su porodična poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge“, objašnjava Jovanović.

Procedura za odobravanje kredita je jednostavna. Potencijalni korisnici mogu podneti zahtev za kredit nakon predaje zahteva za odobravanje projekta Upravi za agrarna plaćanja. Krediti će se odobravati nakon dostavljanja rešenja Uprave za agrarna plaćanja o odobrenju projekta u okviru IPARD podsticaja.

Veliku pogodnost predstavljaju niske kamatne stope koje se kreću od jedan do tri odsto na godišnjem nivou, u zavisnosti od sredstava obezbeđenja i toga da li korisnici kredita dolaze iz razvijenih ili nerazvijenih opština, dok period mirovanja otplate može da traje dve godine.

U RFV ističu saradnju i sa drugim nadležnim organima kako bi se obezbedile još veće pogodnosti preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzecima.

„U saradnji sa resornim sekretarijatom formirali smo konkursnu liniju namenjenu razvoju turizma. Osnovni cilj je podrška razvoju turizma putem povećanja nivoa opremljenosti turističkih kapaciteta. Stvaranjem uslova za povećanje samog kvaliteta i proširenja ponude turističkih usluga podižemo konkurentnost i kvalitet naše privrede, dok istovremeno smanjujemo nezaposlenost“, poručuje Jovanović.

Kamatne stope se kreću između dva i tri odsto, a mogu biti i za jedan odsto niže ukoliko je sredstvo obezbeđenja bankarska garancija. Oni su namenjeni za izgradnju, adaptaciju i opremanje turističkih objekata, sportsko-rekreativnih i rehabilitacionih objekata. Novac može da bude namenjen i za nabavku i rekonstrukciju plutajućih objekata, te prevoznih sredstava koji su namenjeni posetiocima i turistima. Takođe, ovom konkursnom linijom podstiče se razvoj i obnavljanje tradicionalnih seoskih domaćinstava.

Prema zvaničnim statistikama, Vojvodina je region u Srbiji koji najviše izvozi. O potencijalima Vojvodine, što poljoprivrednim, što turističkim, mnogo puta se govorilo.

Jovanović ukazuje na to da je Razvojni fond postao jedan od glavnih stubova finansijske podrške održivog ekonomskog razvoja privrede u Vojvodini. Kako kaže, zadatak Fonda je da, pre svega, podrži razvojne potencijale privrede i poljoprivrede, te da podstaknu izvoz i smanje nezaposlenost.

„U skladu sa tim, veoma usko sarađujemo sa svima koji doprinose tome da se poslovnoekonomski ambijent u Srbiji podigne na viši nivo. Pozivam privrednike i poljoprivrednike da iskoriste mogućnosti koje su im na raspolaganju, da uzmu kreditna sredstva koja su izuzetno povoljna i da na taj način obezbede nesmetano finansiranje svojih privrednih aktivnosti.

Konačno su državni fondovi u službi preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, asredstva nikada nisu bila povoljnija na tržistu usled opšte političke i ekonomske stabilnosti“, zaključuje Jovanović.

Inače, još jedna od prednosti dugoročnih kreditnih linija je ta što je rok vraćanja do sedam godina, u okviru kojeg je grejs period koji može da traje do dve godine. Kada je reč o redovnim kreditnim linijama, novost je to što je uvedena mogućnost izbora roka vraćanja kredita, dužina grejs perioda i dinamika otplate, a starosna granica poljoprivrednicima u momentu podnošenja zahteva povećana je na 70 godina.

Osim kredita namenjenih privredi i poljoprivredi, RFV ima i konkurs koji je namenjen lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, institucijama i ustanovama čiji je osnivač grad ili opština, a namenjen je obezbeđenju finansijske podrške radi povećanja efikasnosti realizacije projekata odobrenih u okviru IPA programa i programa finansiranih od strane bilateralnih donatora.

Možda Vam se svidi i