Kviz „Sirmijum – carski grad“ i ove godine

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica je prošle godine pokrenula i u saradnji sa Ustanovom za negovanje kulture Srem i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, organizovala prvo kviz takmičenje na temu antičke istorije našeg grada, pod nazivom „Sirmijum – carski grad“.

Кako je ovo interesantno takmičenje u znanju, recitovanju, literarnom i likovnom stvaralaštvu naišlo na odličan prijem u školama, isto će biti održano i ove godine, sa namerom da postane tradicionalno.

„Osnovni cilj takmičenja je popularisanje prošlosti Sremske Mitrovice, kroz istorijske teme i konkretne činjenice, a sve zaodenuto umetnošću i igrom na zabavno edukativni način. Naime, naši sugrađani, a deca posebno, ne znaju dovoljno o prošlosti svog Grada. Otuda je i proistekla ideja o Кvizu, ne bi li sutra, ti budući mladi ljudi, postali i bili najbolji ambasadori Grada u kojem žive i koga vole. Osnavna literatura za takmičenje u znanju je skripta koju su sačinile autorke interaktivne knjige za veliku i malu decu „Sirmijum kroz slike i reči“, Gorana Lemajić i Jelena Nedić. Recitatori će govoriti stihove Nedeljka Terzića iz zbirke pesama „Crezar u kornetu“, dok su teme literarnih i likovnih radova takođe „Sirmijum – carski grad““, kažu u Turističkoj organizaciji.

U takmičenju učestvuju učenici četvrtih razreda osnovnih škola sa teritorije Sremske Mitrovice, matičnih i područnih odeljenja.

Svečano otvaranje kviza „Sirmijum – carski grad“ će se održati u Carskoj palati, 8. maja sa početkom u 12 časova. Tom prilikom, Dramski studio „Gartel“ izvešće kratku predstavu, nakon koje će predstavnici ekipa osnovnih škola izvući redosled u dva polufinalna takmičenja.

You may also like