Sremska Mitrovica – Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat Srbije održaće sutra protest ispred Vlade Srbije u Beogradu, nezadovoljni materijalnim statusom zaposlenih u sektoru bezbednosti i opštim stanjem u društvu koje kako su naveli, „nezadrživo tone u nepotizam i sve veću korupciju“.

Iz Policijskog sindikata za Ozon Đuka Nikolić kaže da je u sindikatu u Sremu aktivno oko 30 posto pripadnika MUP-a Srema.

„Još 1. decembra 2015. godine sa premijerom Vlade postignut je dogovor o isplati jednokratne pomoći u 2016. godini u iznosu od 20.000 dinara po zaposlenom. To je bio neki kompromis, jer zbog neslaganja MMF-a nije bilo moguće povećanje zarada. Negde na polovini 2016. godine mi smo pitali premijera kada će ta obećana pomoć biti isplaćena, ali nakon toga ništa se i dalje uradilo po tom pitanju, pomoć ni do danas nie isplaćena i to je glavni razlog protesta, mada se u međuvremenu nagomilalo još dosta toga“, rekao je Nikolić.

On je obasnio da Policijski sindikat sutra na protest ide nezavisno od protesta studenata, da su protest planirali prvenstveno za 25. mart, ali da je otkazan zbog izbora.

„Sutrašnji protest je zakazan pre 15 dana, a tada nismo imali predstavu da će se desiti i protesti studenata. Naša namera nema nikakve veze sa tim protestom, jednostavno će se poklopiti“, dodaje Nikolić.

Sindikati će na protestu zatražiti od Vlade poštovanje Zakona o radu i popravljanje stanja u Vojsci Srbije koju po njihovim navodima, „svakog dana napuste četiri pripadnika“.

„Uprkos našim protestima, vlast i ministarstvo ignorišu naše zahteve koji su poznati već mesecima. Želimo poštovanje zakona, koji treba da bude isti za sve. Tražimo da struka i iskustvo budu ispred partijske knjižice, jer ne želimo da nestručni ljudi vladaju strukturama bezbednosti. Ono što želimo jeste više bezbednosti i sigurnosti za sve gradjane Srbije“, piše u zajedničkom saopštenju.

Skup će početi u 12 časova ispred Vlade Srbije odakle će učesnici protesta krenuti u šetnju do zgrade Ministarsta unutrašnjih poslova u Ulici kneza Miloša.

You may also like