Danas je Svetski dan zdravlja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održano edukativno predavanje na temu „Depresija“. Predavanje je održao doktor Stanimir Čekerinac, psihijatar u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica.

Na predavanju je bilo govora pre svega o tome šta je to depresija, kako je prepoznati, kome se obratiti, šta je to serotonin, da li je on zaista hormon sreće kako se danas veruje, koje su njegove zasluge u lečenju i oporavku pacijenta koji boluje od depresije.

„Depresija je jedna od najčešćih bolesti u savremenom društvu i predstavlja ogroman teret zdravstvenim fondovima, ona ima 1.000 lica i često nije prepoznata i adekvatno lečena u našoj populaciji. To je ozbiljna bolest koja sa sobom nosi i veliku stopu smrtnosti kako zbog suicida, tako i zbog skraćivanja životnog veka osoba koje boluju od depresije, a koje imaju i niz drugih telesnih bolesti“, rekao je Čekerinac.

Slogan pod kojim se ove godine obeležava Svestki dan zdravlja je „Hajde da razgovaramo na temu depresije“.

„Ciljevi kampanje ove godine jeste da informišemo sve više javnost o uzrocima i posledicama depresije, da osobe koje imaju tegobe od ove bolesti zatraže pomoć stručnih lica i da kroz taj razgovor, kao što i sam slogan glasi, sa ljudima, od poverenja, da li su to zdravstveni radnici, prijatelji, porodica zapravo naprave neki prvi korak ka oporavku od te bolesti“, rekla je doktorka Branka Malbašić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Zavoda za javno zdravlje.

Ona je iznela podatke istraživanja zdravstvenog stanja Srbije iz 2013. godine koji ukazuju na to da su žene više pogođene depresijom, kao i da je 4,1% od ukupnog stanovništva zahvaćeno tegobama te bolesti.

Današne predavanje je organizovala Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu na predlog Saveta za zdravlje, a uz podršku Doma zdravlja, Opšte bolnice Grada Sremska Mitrovica, Zavoda za avno zdravlje, Crvenog krsta i obrazovnih ustanova.

You may also like