Sremska Mitrovica – Na lokalitetu „Glac“, u okolini Sremske Mitrovice, Srbija i Australija počinju zajednički arheološki projekat, a rezultat istraživanja, za koje se očekuje da će trajati godinama, moglo bi da bude i pronalazak carske palate iz kasnoantičkog perioda.

U projektu će učestvovati studenti i profesori arheologije Univerziteta u Sidneju, koji su se danas u Ministarstvu kulture Srbije sastali s ministrom Vladanom Vukosavljevićem, ambasadorkom Australije u Srbiji Julijom Fini i gradskim menadžerom Goranom Vesićem.

Stručnjaci iz Australije su naveli da nije reč o kratkoročnom projektu, već o saradnji koja bi mogla da traje pet do 10 godina, ali se prvim rezultatima nadaju već u narednih nekoliko nedelja.

Očekuju da će naći palatu koju je izgradio rimski imperator Maksimijan koji je živeo u trećem veku naše ere, i sagradio je za svoje roditelje koji su bili „obični seljaci“.

Ministar Vukosavljević je rekao da je Ministarstvo kulture pomoglo projekat sa više miliona dinara.

Na sastanku je rečeno da je arehološki projekat bitan i zbog ukupne međunarodne saradnje, učvršćivanja veza sa srpskom dijasporom u Australiji, i zbog razvoja turizma u Srbiji, na šta je ukazao gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

Ministar Vukosavljević se osvrnuo i na problem kradljivaca arheološkog blaga koji ga ilegalno nalaze i rasprodaju. Obećao je da će Ministarstvo kulture raditi na tome da im „posao učini što težim, neprijatnijim i privesti ih pravdi“.

rts.rs

Možda Vam se svidi i