Slavimo Vidovdan: Ovo su običaji koji prate jedan od najvećih praznika

Od strane Ozon
0 komentar

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Vidovdan, dan starog slovenskog božanstva Vida, zaštitnika vida i iscelitelja bolesti očiju.

Crkva je u svoje kalendare ovaj praznik unela krajem 19. veka, a do tog vremena se na ovaj dan slavio Svetovid, jedan od najmoćnijih slovenskih bogova. Narodno predanje kaže da je ovo božanstvo lečilo od očnih bolesti i slepima omogućavalo da progledaju, pa se zato i danas Vidovdan smatra praznikom za oči.

I upravo zbog toga jedan od običaja nalaže da danas ustanete pre zore, pogledate ka suncu i kažete „Oj Vido, oj Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!“ Smatralo se da je veoma važno ono što ćete danas videti jer ćete u tim stvarima kasnije imati uspeha.

Nakon toga, treba osmotriti kakvo je vreme. Ako je vedro sa naznakama da će i ostati vedro, treba izneti napolje svu odeću i provetriti je kako bi se napunila dobrom energijom. S druge stane, ukoliko je oblačno, treba prekrstiti oblake da bi kiša koja padne bila dobra za useve.

Danas, kaže narodno predanje, treba započeti nešto od ručnih radova, poput pletenja i vezenja. Pre nego što prionu na posao, žene treba da pokvase oči vodom u kojoj je prethodnu noć provela vidovčica i da kažu: „Vidi, Vido kako pletem“, „Vidi, Vido kako vezem“, „Vidovčice, po bogu sestrice, što očima ja videla, to rukama i stvorila“.

Blic žena

Možda Vam se svidi i