Sremska Mitrovica – „Carski Sirmijm – Grad legendi“ je manifestacija koja će zaokružiti kulturna, sportska, muzička, kulinarska i razna druga dešavanja koja su organizovana tokom ovog leta u Sremskoj Mitrovici. Mitrovačka festivalska tradicija postala je bogatija za višednevni kulturno-zabavni događaj u svom gradu, koji ne zaostaje za sličnim manifestacijama koje se održavaju i u velikim evropskim gradovima. Od 1. do 3. septembra u Sremskoj Mitrovici će biti probuđene legende drevnog carskog grada, a posetioci će, kroz različite sadržaje, biti vraćeni u daleku prošlost Sirmijuma, jedne od prestonica velikog Rimskog carstva.

Festivalu CARSKI SIRMIJUM – GRAD LEGENDI prethode Arheo otvoreni dani, u okviru projekta ARCHEST, programa Kreativna Evropa, koji će trajaće dva dana: 30. i 31. avgusta i organizuje ih Zavod za zaštitu spomenika kulture.

U sredu, 30. avgusta će biti održana celodnevna stručna KONFERENCIJA u Biblioteci, a u podne će u Carskoj palati biti otvorena IZLOŽBA fotografija arheoloških nalazišta uključenih u projekat i prezentacija 3D rekonstrukcija Carske palate. Izložbu će biti moguće pogledati do 24. septembra.

U četvrtak, 31. avgusta u planu su organizovani OBILASCI PET ARHEOLOŠKIH LOKALITETA SIRMIJUMA (polazna tačka -Gradski park) i to u terminima od 18 sati, 19 sati i 20 sati, a organizator je Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Program Festivala počinje u petak, 1. septembra kada će Carska palata biti mesto još jednog događaja.

Naime, u periodu od 11 sati do 13 sati, realizovaće se Interaktivna radionica MOZAICI u organizaciji Muzeja Srema. Nakon radionice planirana je poseta Radionici za restauraciju mozaika u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.
Istog dana, u Gradskom parku od 19 sati na RIMSKOJ TRPEZI posetioci će imati priliku da se upoznaju sa običajima, receptima, tajnama rimske kuhinje, a naravno, planirana je i degustacija onoga što bude pripremljeno.

U 20 sati je SVEČANO OTVARANjE Festivala u Gradskom parku, nakon čega će biti izvedena Predstava „SIRMIJUM GRAD IMPERATORA“.

Od 21 sat degustacija vina fruškogorskih vinarija, potomaka Probusovih vinograda iz replika luksuznih rimskih posuda ( terra sigillata) i deo koji nosi naziv – IN VINO VERITAS.

Pored ovoga, organizatori su pružili i mogućnost posete podrumu vina na Žitnom trgu – „Draganov gušt“.

U subotu, 2. septembra, od 10 časova, biće održane Kvalifikacije za XXVI festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI” , u Pozorištu „DobricaMilutinović“.

U Lapidarijumu Muzeja Srema, od 11 sati do 13 sati planirane su Interaktivna radionice – Duvanje rimskog stakla i Izrada rimskih keramičkih lampi u organizaciji Jasmine Davidović.

Od 19.30 sati, u amfiteatru Gradskog parka biće odigrana Predstava „TRIADA O CAREVIMA“, posle koje će uslediti DEFILE Rimljana i Rimljanki, prenoseći autentičnu atmosferu Sirmijuma tog vremena.

Od 20.30 sati do 23 sata u amfiteatru Gradskog parka, biće održan najstariji mitrovački festival – XXVI festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI“. U Muzičkom delu Festivala nastupiće „MAESTRE“.

U nedelju, 3. septembra, poslednjeg dana Manifestacije CARSKI SIRMIJUM- GRAD LEGENDI, Gradski park će biti dečji. Od 18 sati do 20.30 sati održaće se program pod nazivom „DECA SIRMIJUMA“, a preporučeno je od strane organizatora da se u igrama učestvuje u rimskim kostimima. Zato draga deco istražite internet i knjige, proučite istoriju, prerušite se u Rimljane i Rimljanke i dođite da se igrate i takmičite. Cilj je osvajanje četiri rimska novčića na četiri punkta u parku, koja su put do carske nagrade – ZLATNOG LOVOROVOG VENCA, i to u sledećim disciplinama:

1. O TEMPORA O MORES ( Čudnih li vremena, čudnih običaja) Frizure, odela, šminka u Sirmijumu
2. ARS LONGA VITA BREVIS ( Umetnost je duga, a život kratak) Lutkarska predstava „Princeza Konstansija“
3. VENI, VIDI, VICI ( Dođoh, videh, pobedih) Igre dece Sirmijuma
4. MENS SANA IN CORPORE SANO (Zdrav duh u zdravom telu) Poligon trka „Probusovim stazama“.

I na kraju. Od 21 sat do 24 sata Mitrovica je domaćin AS FM PARTY – ENTER SIRMIUM – NEW AGE, prave nezaboravne žurke na otvorenom. Gostuju DJ Billy 9 i DJ Spheere – Rimljani novog doba.

Sve dane Festivala, u Gradskom parku, biće prodajna izložba suvenira na temu ANTIKA I SIRMIJUM.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sremska Mitrovica, uz suorganizaciju Ustanove za negovanje kulture „Srem“ i podršku brojnih ustanova i pojedinaca.

Možda Vam se svidi i