Izložba u Muzej Srema : „75 godina sećanja“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici postavljena je izložba „75 godina sećanja“, posvećena žrtvama fašističkog terora Drugog svetskog rata.

1942. godina je najtragičnija godina XX veka za stanovništvo Srema. Tada je NDH sa ustaškim jedinicama izvršila masovno etničko čišćenje Srema uz podršku nemačke vojske. Početkom avgusta 1942. Ante Pavelić uputio je u Srem specijalnog opunomoćenika Viktora Tomića, pod čijim je rukovodstvom radio i Pokretni preki sud sa sudijom Ivanom Vidnjevićem, a imali su sposeban zadatak: da očiste Srem od Srba, komunista i pripadnika NOPa.

Prostor pored pravoslavnog groblja u Sremskoj Mitrovici postao je gubilište, jer se tu dogodio stravičan zločin streljanja civilnog stanovništva. Prema nalazima Pokrajinske komisije za utvrđivanje ratnog zločina odmah po završetku rata u zajedničkim grobnicama je nađeno oko 2800 posmrtnih ostataka žrtava streljanja. Danas se tu nalazi memorijalni kompleks Spomen groblja sa posmrtnim ostacima žrtava terora nad civilima, pripadnicima NOPa, KPJ i drugih, sa teritorije opštine i šire.

Izložba se može pogledati svaki dan prema radnom vremenu Muzeja do kraja septembra. U septembru će se organizovati i projekcija dokumentarnog filma Priča o spomeniku režisera Svetislava Bate Prelića, 1980, za školsku omladinu i širu publiku u prostorijama Muzeja Srema.

Možda Vam se svidi i