Ovaj ispit prva će polagati generacija učenika koja trenutno pohađa drugi razred srednje škole.

„Pre nedelju dana dobili smo pozitivan stav Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u vezi sa uvođenjem velike mature. Ne može biti primarni uslov materijalni interes fakulteta, ne može se ucenjivati, velika matura mora da bude kruna školovanja“, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević, u emisiji “Prosveta ima reč”, koju je na početku ove godine pokrenula Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Odgovarajući na pitanja predsednice Unije Jasne Janković, on je precizirao da će se velika matura polagati na kraju školske 2018/2019. godine, odnosno da će na ovaj ispit izaći generacija učenika koja je sada u drugom razredu srednje škole.

Prema dokumentu „Strategija razvoja obrazovanja Srbije do 2020. godine”, prijemne ispite na fakultetima zameniće velika matura, i to – opšta, stručna ili umetnička, u zavisnosti od toga koju školu đaci završavaju.

Opšta matura (za gimnazijalce) davaće pravo upisa na sve visokoškolske ustanove bez polaganja prijemnih ispita (izuzetak su studijske grupe koje zahtevaju posebne sposobnosti, tj. talente, poput umetničkih). Umetnička matura (za učenike umetničkih škola) omogućavaće prohodnost na umetničke fakultete, a stručna (za đake srednjih stručnih škola) pravo upisa na matičnim disciplinama.

Ideja tvoraca strategije jeste da se ojačaju gimnazije kako po broju, tako i po kvalitetu đaka i da ovaj vid obrazovanja bude glavni ”inkubator” budućih studenata.
Srednje stručne škole su i zamišljene kao škole posle kojih će se učenici zapošljavati, a decenijama je takva situacija da se maltene čitava generacija đaka četvorogodišnjih srednjih stručnih škola upisuje na fakultete.

To je za posledicu imalo s jedne strane nedostatak pravih majstora, a sa druge gomilanje akademaca koji godinama nisu uspeli da diplomiraju.

Inače, da će velika matura biti uvedena školske 2018./2019. godine, prvi put je u javnosti obnarodovao ministar Srđan Verbić, koji je pre dve godine rekao da će koncept biti završen do 1. septembra 2015. godine.
Međutim kako je rekao problem pravi zajednica univerziteta, jer fakulteti sami organizuju prijemne ispite i mnogi na tome dobro zarađuju.
“Da budemo otvoreni, postojanje velike mature bi nekome smanjilo prihode”, rekao je Verbić.
Bivši ministar je , prema rečima sadašnjeg, i ostao u ministarstvu kako bi završio koncept velike mature.

U pomenutoj emisiji aktuelni ministar je najavio da će do naredne školske godine biti usvojen novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jer je previše novina da bi skupština usvojila samo izmene, piše „Politika.“

Uz dualno obrazovanje u zakonu će morati da se na nove osnove postavi tehničko obrazovanje, informatička pismenost, čak i fizičko obrazovanje.

Ministar je ranije rekao da će predložiti Ministarstvu rada izmene zakona o porodici, kako bi se sankcionisali roditelji koji ne obavljaju svoje dužnosti, što za posledicu često ima veliki broj izostanaka.

Mondo

Možda Vam se svidi i